2024 május 29

3000 felett – kitört a Mol

Az elmúlt napokban enyhült az általános részvénypiaci feszültség, sőt, kifejezetten szép emelkedést láthattunk a főbb tőzsdeindexek esetében. Nem maradt ki a jó hangulatból a magyar tőzsde sem, a BUX értéke is jelentősen nőtt a korábbi zuhanás után. A magyar tőzsde teljesítménye számottevő részben a második legnagyobb magyar blue chipnek, a Molnak köszönhető. Az olajmulti árfolyama újra a 3000-res szint fölé emelkedett, ezzel új távlatok nyíltak meg a Mol számára.

Jó hírek, rossz hírek

A Mol szempontjából szinte kizárólag pozitív dolog történt az utóbbi időben, ezek beárazását láthatjuk most a piacon. Az orosz olajembargóról szóló megállapodás óta tudjuk, hogy továbbra is jöhet kőolajvezetékeken keresztül olaj az országba, ezzel a legrosszabb lehetőség (azonnali átállási kényszer) elkerülhetővé vált a vállalat számára. Az olajár viszont továbbra is magas szinteken áll, valamint a meglehetősen tág Ural-Brent árrést is ki tudja még használni a Mol. Így mind az upstream, mind a downstream szegmens továbbra is magas profitrátával tud működni – ennek eredményét már az első negyedéves jelentésben is láthattuk.

Jól áll a Mol, pedig vannak aggasztó tényezők is (www.shutterstock.com)

Aggasztó tényező ugyanakkor az október 1-ig meghosszabbított benzinárstop, amely napi szinten további veszteségeket okoz a Molnak. A piaci szereplők azonban már beárazhatták a döntést, többször utalt ugyanis az eddigiekben a kormány az árstopok fenntartásának fontosságára. Továbbra is rossz hír még a Molt különösen sújtó szektorális különadó is, ebben az esetben is beárazhatták a befektetők az idén és jövőre jelentkező plusz terhet.

Optimizmus és osztalék

Az utóbbi napokban is érkeztek jó hírek a Mol kapcsán. Kiemelten fontos, hogy végül zöld utat kapott a lengyelországi Lotos benzinkutak felvásárlása az Európai Bizottság döntése nyomán, így meg tud valósulni a történelminek nevezhető piaci terjeszkedés. Ma pedig Wood&Company elemzőcég közölte, hogy 3123 forintról 3590 forintra emeli a Mol célárát egy éves időtávon, ami szintén megmozgathatta a befektetők fantáziáját.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy továbbra is a rendkívüli osztalékot jelentő szelvénnyel mozognak a Mol papírjai a tőzsdén, a mostani árfolyam tehát 300 forintnyi osztalékot tartalmaz még részvényenként. Mindez további tartóerőt, emelkedés esetén pedig hajtóerőt biztosíthat az olajvállalat számára. Kérdés persze, hogy a szelvényvágás után milyen árfolyamot láthatunk, és képes lesz-e akkor is a mostani szintekre felkapaszkodnia a Molnak.

https://www.vg.hu/penz-es-tokepiac/2022/06/boven-van-meg-ter-a-mol-ralija-elott

https://infostart.hu/gazdasag/2022/06/20/itt-az-engedely-nagy-terjeszkedesbe-kezdhet-a-mol