2024 július 19

Bevezetik a tőzsdére a TIGÁZ Nkp-kötvényeit

A tájékoztató szerint az aukció eredményeként 50 milliárforint értékű, tízéves futamidejű, fix 2,8 százalékos kamatozású vállalati kötvények kerülnek forgalomba. A Tigáz a kötvényeket a BÉT által működtetett Xbond multilaterális kereskedési rendszerbe regisztrálja. A kötvény aukcióját 2021. március 22-én tartották.

Azt írták, hogy a Tigáz a kötvények kibocsátásával jelentős forráshoz jutott hozzá, amelynek egy része a tőketörlesztések után is a rendelkezésére áll. A bevont forrásokból március 25-én végtörlesztette az MKB Bank Nyrt.-vel szemben fennállt több mint 31,6 milliárd forint hitelét, továbbá előtörlesztette 2021. március 26-án az anyavállalattal szemben fennálló hitelének egy részét, 18,3 milliárd forint összegben.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet, a leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltet. A társaság árbevétele 2020-ban 35,3 milliárd forint, üzemi eredménye 10,3 milliárd forint, adózott eredménye pedig 4,9 milliárd forint volt. Ez utóbbi közel a duplája a 2019-ben elértnek – ismertette a távirati iroda.

Idén márciusban az OPUS GLOBAL Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerzett a földgázelosztó társaságban.