2023 január 27

A 4iG árbevétele nőtt, adózott eredménye csökkent


A veszteséget leginkább a tárgyidőszaki vállalatfelvásárlások és ahhoz kapcsolódó megnövekedett költségek okozták, ez a későbbi időszakokban a szinergiák kihasználásával jelentősen változhat – jelezte a 4iG Nyrt. az MTI-nek elküldött közleményében. Hozzátették, hogy ezen túl pénzkiáramlással nem járó tételek befolyásolták jelentősen az eredményt: a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) való megfelelés miatt az újonnan felvett eszközökkel és kötelezettségekkel kapcsolatban elszámolt értékcsökkenés, a kamatráfordítás, illetve a számviteli politikák harmonizációja miatti szintén megnövekedett értékcsökkenés.

A vállalatcsoport kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) meghaladta az 55,1 milliárd forintot az idei első kilenc hónapban, az előző év hasonló időszakában elért 3,5 milliárd forintos EBITDA után. A közlemény szerint az infokommunikációs cégcsoport működési hatékonyságát jelentősen javították a harmadik negyedévben bekövetkezett strukturális változások.

Szeptember 1-jén új vállalatirányítási-szervezeti felépítést vezetett be a 4iG, amely a nagyvállalati működéshez igazította a cégcsoport központi irányítását. Közölték azt is, hogy a harmadik negyedévben folytatódott a magyarországi és nyugat-balkáni távközlési vállalatok integrációja, amely rövid távon is javította a cégcsoport működési eredményeit.

A 4iG Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Szerdán 727 forinton zárt a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 948 forint, a legalacsonyabb pedig 625 forint volt – tetteközzé a távirati iroda.