Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Belépődíjat akar fizetni Görögország a szigetekre

Görögország a tömegturizmust akarja visszaszorítani a szigetek belépődíjával és a tengerjáró hajók jobb elosztásával. Egy jelentés szerint a népszerű úti célokért akár napi 20 euró is esedékes.

A görög kormány fel akar lépni a tömeges körutazás turizmus ellen a népszerű szigeteken. Jövő évtől különböző intézkedéscsomagot terveznek, amely elsősorban a turisták többletköltségét tartalmazza – írja a Kathimerini napilap. A háttérben a szigetlakók, a polgármester, de a turisták panaszai állnak. Szantorini különösen az utóbbi időben szenvedett a tömegturizmustól – adta hírül a spiegel.de portál.

1-20 euró közötti belépődíjat kell fizetni

A jövő évtől kezdődően minden utasnak 1-20 euró közötti belépődíjat kell fizetnie, hogy az összes szigetet meglátogassa. A tényleges ár attól függ, hogy a látogatás főszezonban vagy utószezonban történik, valamint a célállomástól. Szantorini és Mykonos népszerű szigetein például a turistáknak főszezonban (június 1-től szeptember 30-ig) 20 eurót kell fizetniük napi látogatásukért.

A bevétel egyharmadának közvetlenül az érintett közösségek költségvetésébe kell befolynia – rajtuk múlik, hogy mit kezdenek vele. Egy másik harmada a Hajózási Minisztériumhoz kerül – a pénzt a sziget kikötőinek modernizálására szánják. Az utolsó harmad az Idegenforgalmi Minisztériumé. Ennek a feladata a helyi infrastruktúra javítása. A jövőben a vendégeknek nem kell várakozniuk látogatásuk során, és jobban körbevezetik őket a szigeteken. Az első becslések szerint a jegyárak körülbelül 50 millió eurót fognak generálni.

Érdemes előre megszervezni a hajók utazásait

A jövőben jobban érdemes előre megszervezni a hajók utazásait, szigetlátogatását, nehogy egyszerre több tengerjáró óriás szálljon partra a néha igen kicsi szigeteken. A kormány a kisebb tengerjáró hajók használatát is elő kívánja mozdítani.