Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Állampapír – rendkívüli fordulat, ide ömlenek a milliárdok 

Bár szegényes értékesítési adatok jellemezték a 22. hetet is, hiszen az összeértékesítés alig haladta meg a 40 milliárd forintot, izgalomból akadt bőven. Rendkívüli változás történt ugyanis az állampapírok piacán. A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) letaszította a több hónapja egyeduralmat élvező Fix Magyar Állampapírt a trónjáról.  

Megtörtént a régóta várt trónfosztás 

Voltak már kísérletek arra, hogy a 2024-es év eddigi sztárpapírjának – az idén bevezetett FixMÁP, amely 3 éven keresztül évente fix 7 %-os kamatot fizet – megtörjék az egyeduralmát. A 20. heti értékesítési adatok közzétételét követően felhívtuk a figyelmet a veszélyesnek mutatkozó vetélytársa, az 1MÁP-ra. Ez a papír ugyanis 11,8 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiséget tudott feljegyezni. Ezzel pedig alig maradt le FixMÁP-tól. Végül azonban a Bónusz Magyar Állampapíré lett a dicsőség.  

Az ÁKK által közzétett 22. heti adatok szerint a dobogó legfelső fokára a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) állhatott fel a maga 14,2 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiségével. A csalódást keltő teljesítmény ellenére a második helyre azért befutott a FixMÁP, 11,4 milliárd forintért fogyott belőle. Ezzel viszont véget ért a 10 milliárd forint feletti értékesítéssel rendelkező papírok listája. A sorban következő állampapírok: Egyéves Magyar Állampapír (8,5 mrd Ft), Kincstári Takarékjegy (5,3 mrd Ft), Prémium Magyar Állampapír (3,3 mrd Ft), Magyar Állampapír Plusz (0,1 mrd Ft).  

Többszereplőssé vált a lakossági állampapírok piaca 

Tanúi lehettünk, hogy az új kedvenc sem képes hegemóniára, és hosszú idő után újra többszereplőssé vált a lakossági állampapírok piaca. A diverzifikált vásárlási hajlandóságból arra a következtésre lehet jutni, hogy jelenleg nincs egy kiemelkedő hozammal kecsegtető papír sem. Senki sem képes olyan dominanciára, mint a tavalyi évben a PMÁP. Ez érthető hiszen nehéz versenybe szállni a tavaly novemberben lezárt inflációkövető prémium állampapír évi 18-19 százalékos kamatjával. Bár a FixMÁP sokáig uralta a piacot, az értékesítési adatok alapján még így sem tudott annyira kiemelkedni a társai közül, mint a PMÁP. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.    

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!