Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Kiderült Moszkva titkos terve – Kiürültek az ukrán hadikészletek? 

A legfrissebb jelentések szerint Oroszország továbbra is nagy nyomást gyakorol az ukrán erőkre. Számos ukrán település esett már orosz kontroll alá, és a harcok kiéleződtek az olyan stratégiai pontok körül is, mint Avgyijivka és Bahmut. Az ukrán csapatok hónapok óta lőszerhiányban szenvednek. A hadikészlet alig elegendő az oroszok elleni védekezés fenntartásához. A tavalyi nagy offenzívához hasonló ellentámadásról szó sincs, az ukrán csapatok egyre nagyobb veszélybe kerülnek.  

Bár április végén hivatalossá vált, hogy Ukrajna 6 milliárd dollár értékű fegyvercsomagot kap, a probléma gyökere ennél sokkal mélyebbre nyúl. Olekszandra Usztinova ukrán parlamenti képviselő szerint a legnagyobb probléma az, hogy világszerte óriási hiány van tüzérségi lövedékekből. Amerikában problémába ütközött a fegyverszállítmányok elfogadása, sőt mi több a készleteiket is leapasztották. Európa megígérte, hogy felpörgeti a gyártást, de még így is az ígért egymillió lövedéknek csak a 30 százalékát adták. Zelenszkij tanácsadója szerint, ha a nyugati országok nem növelik többszörösére a gyártási kapacitásukat, akkor az ukránok még ebben az évben kifogyhatnak a lőszerekből. 

Oroszország nagyban játszik – kiderült Moszkva titkos terve 

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, egyre nyugtalanabb, hiszen az ukránok továbbra is kitartóan védekeznek. A csapatok azonban kimerültek, Kijevnek nincs elég embere, sem lőszere. Ezt érzékelve Putyin próbál minél nagyobb nyomást gyakorolni az ukrán csapatokra, mielőtt még megérkeznének a nyugati fegyverek. Sorra foglalják el az ukrán településeket, és nem kizárt, hogy az orosz hadsereg megpróbálja majd bevenni Harkiv városát a nyári offenzíva alatt. 

Úgy tűnik Moszkva a létszámszükségletének kielégítésére új tervvel állt elő. A brit hírszerzés szerint Oroszország mozgósításra készül a megszállt Zaporizzsjai területen. Az orosz megszállás óta ez lesz az első sorozás a Zaporizzsjai terület ideiglenesen megszállt részén.  

Képek forrása: Shutterstock