Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Szétcsapták a forintot – 400-as euró lesz a fa alatt?!

Miközben mindenki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntésére figyelt, a nagyhatalmak szétcsapták a forintot. Bomba formába került az euró, és az utóbbi napokban rohamosan megindultunk a 400-as árfolyam irányába. A kamatcsökkentés után nem történt lényegi változás, minimálisan mozdult el a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben.

Forint – szomorú lesz a karácsony?

Befejeződött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának idei utolsó kamatdöntő ülése, ahol 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentették az alapkamatot. Ez azonban alig okozott mozgást a devizapárokban. A kamatdöntés után öt perccel az euró jegyzése 382,87 forintra változott közvetlenül a döntést megelőző 382,84 forintról. Szerda reggelre pedig tovább gyengült a magyar fizetőeszköz, és már megint 385 felett járt az EUR/HUF keresztárfolyam. Hiába örült az Európai Bizottság által felszabadított 10 milliárd eurós forrásnak a piac, hiszen Magyarország több témában is vitába került az Európai Unióval. Ez pedig további kétséget vetett fel a többi forrás sorsával kapcsolatban.

Fárad a hazai fizetőeszköz – 385 lehet az újabb komoly ellenállás

A forint napközben a 385-ös szinteken mozgott az euróval szemben, de délután egy kismértékű erősödéssel a 384-es szintet vette célba. A főbb devizapárok közül érdemes lehet jobban szemügyre venni a dollár-forint árfolyamot. A dollárral szemben több teret kapott a forint, hiszen a zöldhasú értéke jelentősen csökkent az elmúlt másfél hónapban. Viszont még ennek ellenére sem tudtunk a 340-es szint alá süllyedni, sőt a napokban még a 350-es szintig is felemelkedtünk. Bár az MNB keddi kamatcsökkentését követően alig gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, a beharangozott januári 100 bázispontos kamatcsökkentés még okozhat álmatlan éjszakákat a magyar fizetőeszköznek. Úgy tűnik rossz hangulatban zárjuk majd a 2023-as évet.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!