Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Állampapír – kiderült a titok, ezért rajonganak a magyarok!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szeptemberi végi adatokat mutató statisztikái szerint kis híján egyszereplőssé vált a magyar forint állampapír piac. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) állománya ugyanis óriási, ehhez képest pedig a többi kötvény egyre inkább lemaradt. Lecsúszott azonban végre a második helyről a korábbi szuperállampapír.

Állampapír – egy nagy kedvenc van

2023. szeptember 30-án PMÁP-ból 6437 milliárd forint értékben volt a lakosság kezében, ami óriási szám. Az értékesítési adatokból is látszik, hogy hétről hétre csak nő ez az összeg. Nem lehetünk ezen meglepve, jelenleg is 14,75 %-os induló éves kamatozást ígér a prémium kötvény. Ráadásul látva az idei inflációs adatokat, az inflációkövető állampapír jövőre is szép hozamot adhat a befektetőinek. A második hely most már a Bónusz Magyar Állampapíré (BMÁP). Bár a lelkesedés csökken az alig több, mint egy évvel ezelőtt újra életre hívott értékpapír iránt, állománya mostanra meghaladta a 900 milliárd forintot. A Diszkont Kincstárjegy (DKJ) bizonyos aukcióinak átlaghozamához kötött kamatozású kötvény nagy előnye a negyedéves kamatfizetés lehet.

Közel 888 milliárd forint értékben tart még mindig a lakosság Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+). Annak ellenére, hogy 5 év alatt átlagosan mindösszesen évi 5 % körüli hozamot garantál a korábbi szuperállampapír. Az állományt azonban nem az új vásárlások növelik, régóta elhanyagolható mennyiséget értékesít csak belőle az Államkincstár. Inkább arról lehet tehát szó, hogy a lakosság egy része nem váltja vissza a régebben vásárolt állampapírokat.

Rövidebb lejárat is vonzó lehet

A lakosság számára a rövid futamidő is vonzó lehet, ezért is vásárolhatnak bőven az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) is az alacsonyabb kamatozás ellenére. 474 milliárd feletti állománnyal bírt a jelenleg 8 %-os fix kamatozás mellett vásárolható kötvény. A Kincstári Takarékjegy (KTJ) sem ment még ki a divatból. Az 1 éves futamidejű változata 8 %-os, a kétéves pedig 8,5 %-os kamatot fizet, ha most vásárlunk belőle. A KTJ állománya szeptember végére meghaladta a 432 milliárd forintot, továbbra is stabilan tartja magát a postákon, nyomtatott formában vásárolható állampapír is.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!