Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Forint – sorsdöntő nap jön, azonnal váltsunk eurót?

Az utóbbi napokban gyengülést mutatott a forint a főbb devizákkal szemben, ami némileg szokatlan is lehetett a korábbi erősödések után. Az EUR/HUF keresztárfolyam tegnap 377 felett is járt, utoljára május vége felé volt ennyire magas az euró árfolyama a devizapiacon. A következő hét biztosan izgalmasan alakul a magyar fizetőeszköz szempontjából, jön ugyanis a jegybank kamatdöntő ülése.

Forint – elgyengült

Idei csúcsára június 12-én ért a forint az euróval szemben. Csaknem 367-ig süllyedt ugyanis az euróárfolyam, több, mint egy évvel ezelőtt nem volt olyan erős a forint az euróval szemben, mint aznap. Még szembetűnőbb az erősödés, ha az októberi történelmi mélypontokhoz viszonyítjuk ezt az árfolyamot. Akkor ugyanis 430 fölé száguldott az EUR/HUF kurzus – de az előző évi 400 körüli záróárfolyamhoz képest is jelentős a felértékelődés.

Az ING általunk megkérdezett vezetője már februárban jelezte, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed monetáris politikája is számottevően befolyásolhatja a forint piaci megítélését. A héten kamatdöntő ülést tartott a Fed, ahol az irányadó rátán nem változtattak. Jerome Powell, a Fed elnöke ugyanakkor a vártnál szigorúbb hangnemet ütött meg. Jelezte, hogy további kamatemelést lát szükségesnek a következő hónapokban, nincs tehát valószínűleg vége a monetáris szigorításnak az Egyesült Államokban. A forint elmúlt napokban látott gyengülése akár ezzel is összefüggésbe hozható az elemzések szerint.

Jön a kamatdöntés

A piacok vélhetően már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülésére figyelhet majd. Mint ismert, előző hónapban kezdte el a lazítást a jegybank, akkor 100 bázisponttal 17 %-ra csökkent az irányadó ráta. A kérdés most az, hogy milyen mértékben folytatódik a jegybank lazítása. A korábbi elemzői megszólalások szerint az MNB monetáris politikája kulcsfontosságú a forint megítélése szempontjából. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen kamatszint tartozik egy adott devizához. Erről, és várhatóan a további irányokról, inflációs várakozásról is további képet kaphatunk kedden. Éppen ezért nem csak maga a döntés, de az utána érkező kommunikáció, háttérbeszélgetés is kiemelt jelentőséggel bírhat.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!