Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Állampapír – de államcsőd esetén mi van?

Az állampapírok kifejezetten kedvelt befektetési formák. A magas, jellemzően banki betéti kamatok feletti kamatozás vonzó lehet a háztartások számára, ahogyan a rugalmasság, a többféle befektetési lehetőség is nagy előny. A legfontosabb azonban talán a kockázatmentesség lehet, amely minden állampapír esetében adottság. Mégis felmerülhet a kérdés, hogy államcsőd esetén mire kell készülni.

Állampapír – kockázatmentes befektetés

A kockázatmentesség értelemszerűen jó hívószó a jellemzően kockázatkerülő lakosság számára. A kockázatmentesség kijelentésére az ad alapot, hogy valamennyi állampapír a kibocsátó, azaz az állam által garantált befektetés. Magyarország esetében például a Magyar Állam a befektetés összegére és a kamatokra is teljes garanciát vállal lejáratig történő megtartás esetén. A követelés ráadásul nem évül el a kibocsátóval szemben, tehát egy régebben lejárt állampapír esetén is jogosultak vagyunk a fenti pénzáramokra.

Mikor üt be az államcsőd?

Az államcsőd fogalmát fontos először tisztáznunk. Akkor beszélünk államcsődről, ha egy adott ország nem tud helytállni a lejáró kötelezettségeiért. Nem akkor tehát, amikor súlyosbodó gazdasági problémák vannak, és esetleg elszállt a költségvetési hiány. Államcsőd csak akkor tud bekövetkezni, ha már nincs elegendő befektető, hitelező, aki például állampapír vásárlása által finanszírozza a lejáró tartozásokat és az állam működését. Azt, hogy mikor közeledünk egy ilyen állapot felé, szerencsére előre lehet tudni. Ha már a kötvénykibocsátások nagyon régóta nem járnak sikerrel, akkor jogosan aggódhatunk. Mindez nyomon követhető általában az adósságkezelő honlapján, itthon az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hivatalos weboldalán.

Nincs miért aggódni

Még ha ilyen – meglehetősen ritka, szinte valós eséllyel nem bíró – esemény is következne be, akkor sem biztos, hogy az állampapírba helyezett befektetések veszélyben lennének. Általános elv ugyanis, hogy saját devizában nem tud egy ország csődbe menni, hiszen saját deviza teremtésére az államnak – a központi bankkal együttműködve – általában joga van. Rengeteg kis valószínűségű dolognak kellene tehát ahhoz történnie, hogy az állampapír tulajdonosoknak aggódniuk kelljen. És még akkor sem biztos, hogy jogos lenne az aggodalom. Köznapi értelemben így érdemes valóban kockázatmentes befektetésként elfogadnunk az állampapírt.

Címlapkép forrása: Shutterstock