Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Kritikus döntés jön a héten

Egy régen várt és félt hét jön el a jövőhéttel a piacok számára. Újra összeül a Fed, ezzel pedig eldől, hogy végetér-e a 15 hónapos kamatszigor, vagy tovább folytatódik köszönhetően Amerika makrogazdaságának.

Alábbhagyhat a szigor

A Fed a kétnapos szerdai kamatdöntő ülése végén várhatóan nem változtat a kamatlábakon, a befektetők figyelmét pedig a „dot plot”-ra összpontosítják, amely a döntéshozók jövőbeni szigorítással kapcsolatos várakozásait vázolja fel.

A Fed több tisztviselője is jelezte, hogy a szünetet nem szabad a kamatlábak csúcsra járatásának jeleként értelmezni, de a piacok júliusban újabb 25 bázispontos emelést, majd decemberben hasonló mértékű kamatcsökkentést valószínűsítenek.

A közelmúlt gazdasági adatai vegyes képet festettek az amerikai gazdaságról – az infláció mérséklődik, de továbbra is jóval a jegybank 2%-os célkitűzése felett van, míg a gazdaság az előrejelzettnél jóval nagyobb, 339 000 új munkahelyet teremtett májusban, még akkor is, ha a bérnövekedés lehűlt.

A Fed figyeli a banki zavarok gazdaságra gyakorolt hatását is. A jegybank jelezte, hogy a szigorúbb hitelezési normák segíthetnek az infláció visszafogásában, csökkentve ezzel az agresszív monetáris szigorítás szükségességét.

Kiderül mennyi volt a márciusi infláció

A jegybank ülése előtt persze egy naprakész inflációs adattal is gazdagszunk. Munkaerőpiac és GDP ide vagy oda, a fő ellenség az áremelkedés marad.

A fogyasztói árak havi szinten várhatóan 0,3%-kal emelkednek az áprilisi 0,4%-os emelkedés után. A maginfláció, amely kiszűri a volatilis élelmiszer- és üzemanyagköltségeket, várhatóan 0,4%-kal lesz magasabb.

A piaci szereplők szorosan figyelik az inflációs jelentést, hátha jelét látják annak, hogy a Fed kamatemelései továbbra is hűtik az inflációt anélkül, hogy a növekedésnek komolyan ártanának.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock