Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Off-shore számlák és törvénytelen utalások – Binance per

A Merit Peak, amit a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao felügyel és nem mellesleg egy, off-shore kereskedő cég mintegy 11 milliárd dollárnyi ügyfél vagyont kapott egy Seychelle-szigeteki székhelyű cégen keresztül melyet az ügyfelek betéteinek átvételére hoztak létre, derül ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet által benyújtott aktából.

Jön a SEC

A SEC beadvány, amely kedden kérte egy amerikai bíróságot, hogy fagyassza be a Binance amerikai eszközeit, egy nappal azután érkezett, hogy a SEC beperelte a Binance-t, annak milliárdos vezérigazgatóját, Zhao-t, és az amerikai leánytőzsde üzemeltetőjét, mert állítólag „szemfényvesztő bizniszt” működtetett.

A 13 vádpontban a SEC azt állította, hogy a Binance és Zhao a Merit Peaket és a Sigma Chaint (egy másik Zhao által irányított kereskedő cég) arra használta, hogy a vállalati pénzeket összekeverje az ügyfelek eszközeivel, és a pénzeket „tetszésük szerint” használják fel. Ezáltal az ügyfelek eszközei veszélybe kerültek, miközben a Binance igyekezett „maximalizálni” a nyereségét, írta a SEC a hétfői polgári jogi panaszában.

A SEC keresetére válaszul a Binance közölte, hogy határozottan meg fogja védeni a platformját. „A Binance és a vele kapcsolatos platformokon, beleértve a Binance.US-t is, minden felhasználói eszköz biztonságban van és védett” – áll a hétfői közleményben.

Szövevényes utalások

A Brit Virgin-szigeteki székhelyű Merit Peak által 2019 és 2021 között kapott pénzeszközök a szintén Zhao által ellenőrzött Key Vision Development Ltd-től áramlottak, derült ki a kedden benyújtott SEC-bejelentésből.

A Key Visiontől a Merit Peaknek küldött 11 milliárd dollár részét képezi annak a 22 milliárd dollárnyi – főként a Binance és annak amerikai leányvállalata tulajdonában lévő – eszköznek, amelyet a Merit Peak 2019 és 2021 között kapott, derült ki a keddi SEC-bejelentésből.

A Reuters a múlt hónapban arról számolt be, hogy a Key Vision és a Merit Peak a Binance Kajmán-szigeteki holdingjával együtt a globális kriptotőzsde pénzügyi hálózatának magját alkotják.

Az említett cikkre reagálva a Binance tagadta az ügyfélbetétek és a vállalati pénzeszközök keveredését, mondván, hogy a pénzt küldő felhasználók nem betétet helyeztek el, hanem a Binance saját fejlesztésű, dollárhoz kötött kriptotokenjét vásárolták.

A SEC a perben azt állította, hogy a Merit Peak, amely magát Zhao „saját készítésű vagyonával” való kereskedésként írta le, a Binance.com és a Binance.US platformon is működött.

A SEC a keddi bejelentésben azt mondta, hogy nem tudta megállapítani, hogy egy Zhao személyes pénzeszközeivel a Binance.US-on „állítólagosan kereskedő” szervezet „miért működött „áthaladó” számlaként a Binance Platforms ügyfelek több milliárd dolláros pénzeszközei számára”.

2019 és 2023 között a Sigma Chain amerikai bankszámláira közel 500 millió dollár érkezett, főként a Binance és a BAM Trading cégektől, 15 millió dollár pedig a Key Visiontől, áll a SEC keddi bejelentésében.

Forrás: investing.com

Képek forrása: pixabay