Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Szétverte a piacot és várakozásokat is – Nvidia

Majdnem 400%-ot emelkedett az elmúlt fél évben az Nvidia, ezzel pedig 2023 egyik legnagyobb tőzsdei sikersztorijává vált. A technológiai óriás azonban nem csak részvényével tűnik ki a tömegből, hanem a jelentésével is, ami tegnap este megverte a várakozásokat, ezzel ismét az egekbe repítve az árfolyamot.

Ki más, mint az AI

Az Nvidia szerdán kedvező előrejelzésekről és az első negyedéves pénzügyi eredményekről számolt be, amelyek felülmúlták az elemzői becsléseket. A chipgyártó többször is hangsúlyozta a mesterséges intelligencia iránti növekvő érdeklődésből eredő chipkereslet fellendülését.

Az NVIDIA Corporation részvényei 28%-kal emelkedtek a szerdai zárás utáni kereskedésben a jelentést követően.

Számok

Az NVIDIA 7,19 milliárd dolláros bevétel mellett 1,09 dolláros részvényenkénti nyereséget jelentett be. Az Investing.com által megkérdezett elemzők 0,92 dolláros EPS-t vártak 6,52 milliárd dolláros bevétel mellett.

Az első negyedévben az adatközponti üzletág bevétele rekordot ért el, 4,28 milliárd dollárt, ami 14%-kal több, mint egy évvel ezelőtt, és 18%-kal több, mint az előző negyedévben. Ez segített ellensúlyozni a játéküzletág gyengeségét, ahol a bevétel 38%-kal, 2,24 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A második pénzügyi negyedévre előre tekintve a vállalat 11,00 milliárd dollár körüli bevételt prognosztizált, plusz-mínusz 2%-kal. Ez brutálisan meghaladta a Wall Street 7,13 milliárd dolláros becslését.

Fejlődő kínálat a növekvő keresletre

„A globális adatközponti infrastruktúra egy billió dollárnyi telepített infrastruktúrája fog átállni az általános célúról a gyorsított számítástechnikára, ahogy a vállalatok versenyben vannak a generatív AI alkalmazásáért minden termékben, szolgáltatásban és üzleti folyamatban” – közölte a vállalat.

„A teljes adatközponti termékcsaládunk – H100, Grace CPU, Grace Hopper Superchip, NVLink, Quantum 400 InfiniBand és BlueField-3 DPU – gyártásban van. Jelentősen növeljük kínálatunkat, hogy kielégítsük az irántuk mutatkozó megugró keresletet” – tette hozzá a vállalat.

Forrás: investing.com

Képek forrása: shutterstock