Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

A Soros Fund lehet az egyik vevője a tönkrement cégnek

Az egykor a digitális média egyik kedvence, a Vice Media Group hétfőn csődvédelmet kért, miután évek óta pénzügyi gondokkal küzdött. A Vice hitelezőinek konzorciuma, amelynek tagjai a Fortress Investment, a Soros Fund Management és a Monroe Capital, a bejelentést követően meg kívánták vásárolni a vállalatot.

Vice

Az egykor 5,7 milliárd dollárra értékelt digitális média úttörője, amely olyan oldalakról ismert, mint a Vice és a Motherboard, az elmúlt hónapokban átszervezéseket hajtott végre és munkahelyeket szüntetett meg globális hírüzletágában.

A vállalat megvásárlására készülő csoport 225 millió dollárt nyújt hitelajánlat formájában a Vice Media eszközeinek nagy részére, valamint jelentős kötelezettségekre – jelentette be a vállalat hétfőn.

A Vice egyike a számos digitális média- és technológiai cégnek, amelyek idén átszervezésre kényszerültek a pangó gazdaság és a gyenge reklámpiac közepette. A Buzzfeed a múlt hónapban bezárta hírrészlegét, és jelentős elbocsátásokat jelentett be.

Egy 29 éves történet ér éveg

A Vice 1994-ben Kanadában indult, mint egy peremmagazin, majd világszerte terjeszkedett a fiatalokra összpontosító tartalmakkal és kiemelkedő közösségi médiajelenléttel. Több éven át pénzügyi nehézségekkel küzdött, köszönhetően a hatalmas versenytársaknak, mint a Google vagy Meta.

Jogszerű eljárás

Az eladás megkönnyítése érdekében a Vice 11. fejezet szerinti csődeljárást kezdeményezett a New York déli kerületének amerikai csődbíróságán. Ha a kérelmet jóváhagyják, más felek is ajánlatot tehetnek a vállalatra. A hitelajánlatok lehetővé teszik a hitelezők számára, hogy készpénzfizetés helyett biztosított adósságot cseréljenek a vállalat eszközeire.

A konzorcium ajánlata 20 millió dollár készpénzzel kapcsolatos kötelezettségvállalást tartalmaz, amely lehetővé teszi a Vice működésének folytatását az értékesítési folyamat során. A vállalat közlése szerint az várhatóan két-három hónapon belül lezárul.

A Vice közölte, hogy különböző multiplatform médiamárkái, köztük a Vice News, Vice TV, Pulse Films, Virtue, Refinery29 és i-D továbbra is működni fognak, míg a nemzetközi egységek és a Vice TV A&E-vel közös vállalkozása nem része a Chapter 11 bejelentésnek.

A Vice társ-vezérigazgatói, Bruce Dixon és Hozefa Lokhandwala egy nyilatkozatban úgy fogalmaztak, hogy az értékesítési folyamat „megerősíti a vállalatot, és a VICE-t hosszú távú növekedésre pozícionálja”.

„Új tulajdonosi hátteret, egyszerűsített tőkeszerkezetet kapunk, és képesek leszünk az üzletmenetünket terhelő örökölt kötelezettségek nélkül működni” – tették hozzá.

Forrás: cnbc.com

Kép forrása: shutterstock