Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Vége a bankválságnak – JPMorgan CEO

A válság, amely az elmúlt hetekben három amerikai bank összeomlásához vezetett, nagyrészt végetért, miután a First Republicot megszerezte a JPMorgan Chase. Legalábbis ezt mondja a JP vezérigazgatója Jamie Dimon.

Megvan a győztes

A JPMorgan lett a First Republic hétvégi árverésének győztese. Az árverés sebtében zajlott, hiszen a bankot a teljes összeomlás előtt értékesíteni akarták. A Federal Deposit Insurance Corporation lefoglalta a bankot, és a New York-i székhelyű JPMorgan hétfőn kora reggel bejelentette, hogy megvásárolja a First Republic szinte összes betétjét és eszközeinek nagy részét.

Vége, mert nincs több?

„Véges számú bank van, amely ilyen problémákkal küzdhet” – mondta Dimon elemzőknek egy telefonbeszélgetésen, nem sokkal az üzlet bejelentése után.

„Lehet, hogy lesz még egy-kettő bukkanó, de ez nagyjából megoldja a dolgokat” – mondta Dimon. „A válságnak ez a része véget ért.”

Rá járt a rúd a bankokra

A Silicon Valley Bank és a Signature Bank márciusi összeomlása után a befektetők más bankokra is rászálltak. Főleg az olyan intézményeket nézték ki maguknak, melyeknek nagy volt a nem biztosított betétek mennnyisége. Az ilyen bankok árfolyamai erős negatív nyomással találhatták szembe magukat.

A márciusi zűrzavar néhány közepes méretű bank rossz gazdálkodását tárta fel. Ezen intézmények lényegében arra fogadtak, hogy a kamatlábak nem fognak emelkedni. Amikor azonban a kamatlábak mégis emelkedtek, a bankokat váratlanul érte a mérlegükben lévő kötvényekből származó nem realizált veszteség.

A Federal Reserve elnöke Jerome H. Powell – Shutterstock

Segített a hitel, másnak

A múlt hónapban a First Republicnak juttatott 30 milliárd dolláros betétinjekció azonban időt nyert az ágazatnak. Lehetővé tette a közepes méretű bankok számára, hogy az elmúlt hetekben olyan első negyedéves eredményekről számoljanak be, amelyek sok esetben a betétek stabilizálódását mutatták. Ez eloszlatta a befektetők félelmét, hogy hamarosan több hitelező is megbukik.

A regionális bankok részvényei, köztük a PacWest és a Citizens Financial részvényei estek a tőzsdei kereskedésben.

A befektetők még mindig ki vannak téve a Federal Reserve kamatemelései és azok hatása az eszközökre, köztük az ingatlanokra gyakorolt kockázatoknak – tette hozzá Dimon.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock