Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Komoly nevek a licitálók között – First Republic Bank

A PNC Financial Services Group és a JPMorgan Chase & Co is versenybe száll a tönkrement First Republic Bankért. Az aukción melyet az amerikai szabályozó hatóságok tartottak, vasárnap délig lehetett licitálni.

Nyitás előtt kiderülhet az eredmény

A Federal Deposit Insurance Corp várhatóan vasárnap este, az ázsiai piacok megnyitása előtt jelenti be az üzletet. A szabályozó valószínűleg ezzel egy időben közli, hogy lefoglalta a hitelezőt – mondta korábban három forrás a Reutersnek.

Az amerikai szabályozó hatóságok a hétvégén próbálták összehozni a First Republic eladását. Nagyjából fél tucat bank tett ajánlatot. A licitháborúba még a Citizens Financial Group is beszállt.

Elnyúló bankkrízis, kivételes bánásmód

A First Republic ügylete kevesebb mint két hónappal azután következne be, hogy a Silicon Valley Bank és a Signature Bank csődbe ment az amerikai hitelezők betétállományának elmenekülése miatt. Ez arra kényszerítette a Federal Reserve-t, hogy sürgősségi intézkedésekkel lépjen közbe a piacok stabilizálása érdekében.

Bár a piacok azóta megnyugodtak, a First Republic ügyletét szoros figyelemmel kísérik a betétesek, a kormány által nyújtott biztosítás miatt. Az FDIC hivatalosan 250 000 dollárig biztosítja a betéteket. A szabályozó hatóságok azonban további bankrohamotól tartva kivételes lépést tettek, és a Silicon Valley Bank, illetve Signature összes betétjét biztosították.

Még nem tudni, hogy a szabályozó hatóságoknak a First Republicnál is így kellene-e eljárniuk. Ehhez a pénzügyminiszter, az elnök, valamint a Federal Reserve és az FDIC igazgatótanácsainak többsége kellene.

Az FDIC a bank bezárása előtt megpróbál vevőt találni, ezért a legnagyobb amerikai hitelezőkhöz fordul. Az egyik forrás szerint a nagy bankokat arra ösztönözték, hogy tegyenek ajánlatot az FRC eszközeire.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock