Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

A nem létező olaj – Egy tőzsde sztori 1.

Mióta a tőzsde létezik, rengeteg elképesztő történet született. Nem csoda, hiszen a befektetések a kapzsiságon és félelmen alapulnak. A cikk egy ikonikus történetről szól, mégpedig Leopold Koretz-ről, Amerika egyik legnagyobb piramisjátékosáról. Koretz, ha pár évvel előbb bukik le, méltán lehetett volna a piramisjátékok névadója.

A kezdetek

Főszereplőnk Leopold Koretz egy tanult és sikeres ügyvéd, illetve bróker volt Amerikában. 1879-ben született egy zsidó családban, a mostani Csehország területén. 1887-ben telepedett le a család Chicago-ban. Itt szerzett Leo végzettséget jogból, meglehetősen szép értékelésekkel.

Az izgalmak 1905-ben kezdődtek, amikor Koretz elkezdte svindler karrierjét.

Meggazdagodni abból, ami nincs

A csalási sorozat olyan jelzálogokkal kezdődtek, nos amik nemlétező házakra, ingatlanokra és területekre szóltak. A bejövő pénzekből finanszírozta a kamatköltségeket, vagyis egy tipikus piramisjátékot épített fel.

Ezzel már önmagában hatalmas mennyiségű vagyonra tett szert. Híres lett extravagáns életéről és meglepő módon megbízhatóságáról is. Hamarosan Arkansas államba is átterjedt a csalási sorozata, ahol még több hamis jelzálogot értékesített.

A következő áttörés 1911-ben történt, amikor Koretz elkezdtett részvényekkel is kereskedni. A részvényeit hatalmas figyelem kísérte, hiszen elképesztő növekedéseket ígért Koretz. Egészen 1921-ig tolta így a szekeret.

Ekkor jött életében talán a legnagyobb biznisz, aminek hatására megkapta az „Oil King” becenevet.

A „New Rockefeller”

Koretz 1921-ben bejelentette, hogy olajat talált Panamában. Eddigre főszereplőnknek egy hatalmas birodalma volt, rengeteg befektetővel, baráttal és üzlettárssal. Egyes feljegyzések szerint a piramisjáték vége felé több, mint 5000 alkalmazottat foglalkoztatott.

A bejelentést hatalmas izgalommal fogadták az emberek, annál is inkább, hiszen Koretz 60 százalékos megtérülést ígért éves szinten. A barátai és üzlettársai annyira beakartak szállni az üzletbe, hogy Koretz háza előtt álltak és gyakorlatilag váltásokban, figyelték mikor bukkanhat fel.

1923

A több, mint két évtizedig tartó csalásra épülő birodalom végül két évvel később 1923-ban omlott össze. Egy nagyon gazdag befektetői csoport saját szemmel is látni szerette volna, hogy mi van Panamában az olajjal, ezért eldöntötték, hogy elutaznak oda. Nos megérkezésük után meglepve realizálták, hogy az egész egy átverés.

Koretz persze tudta, hogy ez fog történni, így időben menekülőre fogta. New Yorkba utazott, ahol egy hamis személyazonosságot felvéve (Lou Keyte) tovább folytatta luxus életét.

A vége

Egy évvel később bukkantak rafinált főhősünk nyomára és 1924 November 23-án letartóztatták. Röviddel ezután a 45 éves Koretz öngyilkosságot követett el a börtönben. 1925 Január 8-án vetett véget életének, köszönhetően a cukorbetegésének. Biztosan sokan álmodnak arról, hogy csokoládé túladagolásban halnak meg, azonban Koretznek ez is sikerült. A börtönbe becsempészte a csokit, majd amikor elég mennyiség gyűlt össze, megette.

„Our Ponzi”

Sokan hallhattak már a „Ponzi Scheme” kifejezésről. Ponzi egy hasonló csalási sorozatot vitt véghez és gyakorlatilag a piramisjáték névadójának tekintik. 1920-ban bukott le, sokkal gyorsabban, mint Koretz. Koretzet gyakran nevezték „Our Ponzi”-nak, befektetői, akik úgy gondolták, hogy bár mást átver, őket biztosan nem. Nos nem lett igazuk.

Leopold Koretz összesen 20 millió dollárt csalt el élete során (ma ez 450 millió dollárnak felel meg), ami azért eltörpül, több egészen aktuális piramisjátéktól.

Forrás: Chicago Tribune

Borítókép forrása: shutterstock