Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Nagy-Britannia vs Microsoft – a Call of Duty összecsapás

Nagy-Britannia szabotálni tervezi, a Microsoft 69 milliárd dolláros felvásárlását a „Call of Duty” gyártó Activision Blizzard céggel szemben. Aggályai szerint ez akadályozná a versenyt a felhőalapú játékok területén.

Eladó és vevő egy oldalon, hatóságok a másikon

Az ország szabályozó hatósága szerdán azt mondta, hogy a Microsoft kötelezettségvállalása, miszerint hozzáférést biztosít az Activision több milliárd dolláros „Call of Duty” franchise-ához a vezető felhőalapú játékplatformok számára, nem orvosolja hatékonyan az aggályait.

Brad Smith, a Microsoft elnöke közleményben közölte, hogy a vállalat továbbra is teljes mértékben elkötelezett a felvásárlás mellett. Emellett kijelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, míg az Activision közölte, hogy „agresszívan együttműködik” a Microsofttal a döntés visszavonása érdekében.

Az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick azt mondta a munkatársaknak, hogy ez nem „az a hír, amit szerettünk volna – de ez még messze nem a végső szó ebben az üzletben”.

Szembeszáll a Big Tech-el az Egyesült Királyság?

„Újraértékeljük az Egyesült Királyságra vonatkozó növekedési terveinket” – áll a vállalat külön közleményében. „A globális innovátorok, kicsik és nagyok, tudomásul fogják venni, hogy – minden retorika ellenére – az Egyesült Királyság egyértelműen zárva van az üzlet előtt”.

A „Candy Crush”, az „Overwatch” és a „World of Warcraft” játékokat is gyártó Activision részvényei 10%-kal, 78 dollárra estek az amerikai tőzsdei kereskedésben, tovább távolodva a Microsoft részvényenkénti 95 dolláros ajánlati árától. A videojáték-kiadó közel 7 milliárd dolláros piaci értékeket veszített el.

A Microsoft 2022 januárjában jelentette be Activision-ajánlatát, hogy növelje tűzerőjét a Tencent és a Sony által vezetett videojáték-piacon.

Az üzlet a legnagyobb technológiai vállalatokat érintő ügylet, melyet a CMA eddig blokkolt. Ez lehet a jele annak, hogy a brit felügyelet készen áll a Big Tech ellen fellépni.

Európa május 22-ig dönt az Activision-üzletről. Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság szintén blokkolni akarja.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock