Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Robbantás Japánban – sértetlen az elnök

Fumio Kishida japán miniszterelnököt sértetlenül evakuálták szombaton, miután valaki robbanószerkezetet aktivált egy kampányrendezvényen – közölték tisztviselők. A rendőrség a földre kényszerítette az elkövetőt.

Érdemes vigyáznia a japán elnököknek

Bár senki sem sérült meg, és Kishida szombaton folytatni tervezi a kampányt, a kaotikus jelenet emlékeztetett a kilenc hónappal ezelőtti merényletre. Azt Shinzo Abe volt miniszterelnök ellen követték el, kampánykörútja során. Kishida a Wakayama prefektúra Saikazaki kikötőjébe látogatott, hogy támogassa kormánypártja jelöltjét a helyi választásokon. A robbanás éppen a beszéde előtt történt.

Egy gyanúsítottnak vélt fiatalembert szombaton a helyszínen letartóztattak, miután állítólag ő dobta el a robbanószert – közölte az NHK. A tévéfelvételeken látható volt, amint több egyenruhás és civil ruhás rendőr gyűlt a férfi köré. Leteperték, majd elvonszolták. Nem volt azonnal világos, hogy mi okozta a robbanást, de egyes jelentések szerint füst- vagy csőbomba lehetett.

Az incidensben, amely egy nagyszabású nemzetközi fórum előestéjén történt Japánban, végül nem sérült meg senki.

Vadnyugati helyzet, a világ egyik legbiztonságosabb országában

Abe merénylete, amely sokkolta a közbiztonságra és a rendkívül szigorú fegyverellenőrzésre büszke nemzetet, akkor történt, amikor kampánybeszédet tartott a nyugati Nara városában. Az országos felháborodás közepette a rendőrség megszigorította a védelmi intézkedéseket.

A biztonsági intézkedések erősödése emelett fokozottan indokolt, hiszen a világ leghatalmasabb demokráciáinak vezető diplomatái érkeznek a vasárnapi Hetes Csoport külügyminiszteri találkozójára. Kishida lesz a házigazdája a G-7 vezetőinek a szülővárosában, Hirosimában.

Forrás: cnbc.com

Képek: shutterstock