Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Veszélyben lehet a hagyományos bankszektor uralma

A hagyományos bankszektorra egyre nagyobb fenyegetettséget jelent a rohamtempóban fejlődő FinTech. Mára már a mindennapi életünk szerves részévé vált a különféle FinTech szolgáltatások, megoldások igénybe vétele, ennek ellenére a köztudatban nem teljesen egyértelműen tisztázott, hogy mit is jelent a FinTech fogalma.

A FinTech az angol „Financial Technology” szavak összevonásából ered, jelentése magyar nyelvre fordítva, pénzügyi technológia. Leegyszerűsítve a FinTech vállaltok törekvésének a célja, hogy innovatív, olcsóbb és gyorsabb alternatív megoldásokat biztosítsanak a pénzügyi szektorban. Számos esetben a FinTech vállalatok egy már létező problémára nyújtanak kompatibilisebb, egyszerűbb megoldásokat, azonban sok esetben teljesen új informatikai, pénzügyi megközelítések is születtek.

Az innovatív FinTech szolgáltatók személyében komoly versenytársra leltek a hagyományos pénzügyi szolgáltatók. Az okostelefonok és az internet globális elterjedésének köszönhetően szinte bárki számára elérhetőek ezek az innovatív megoldások. A bankolás területén az egyik legnépszerűbb FinTech vállalat a hazánkban a Revolut, az online bank alacsony díjaival nem igazán tud versenyezni egyik magyarországi bank sem. Ahogy az elmúlt időszakban a világban, de főleg az amerikai tőzsdéken megfigyelhető volt, az innovatív technológiai szektor minden más ágazatot abszolút felülteljesített.

Egyre népszerűbbé válnak a kriptovaluták is, tegnap látványos felpattanást láthattunk a kriptovaluták piacán. A bitcoin több mint 4 százalékos pluszba fordult, az árfolyama 44.1 ezer dollár fölött is járt csütörtökön, utoljára március 2-án járt ilyen magasan a bitcoin jegyzése.

A második legnépszerűbb kriptovaluta, az ethereum árfolyama több mint 5 százalékos felpattanást követően csütörtökön a 3100 dolláros szint fölé kúszott, melyre nem volt példa február 17-e óta. Az ethereum piaci kapitalizációja a tegnapi felpattanást követően túllépte a 373 milliárd dollárt. Ezzel az ethereum piaci kapitalizációja meghaladta például a Bank of America (347 milliárd) vagy a Mastercard (344 milliárd dollár) market capjét is.

Az elkövetkező években, évtizedekben még népszerűbbé válhatnak a kriptovaluták és a FinTech cégek által kínált innovatív megoldások. Ha a technológiák valóban beválnak, a hagyományos bankszektor felkötheti a nadrágját.