Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Rohamosan emelkedő olajárak

Az emelkedésnek nyilvánvalóan világszerte az összes exportőr örül, hiszen hatalmas bevételekre tesznek így szert, valamint maga az ország is növelni tudja a kormányzati bevételeket. A GCC olajexportőröknek hatalmas megkönnyebbülést okozott az árfolyamemelkedés, hiszen próbálnak felépülni a járvány okozta válságból. Kétségtelen, hogy a magas olajárak pozitív hatással lesznek a legtöbb GCC ország gazdaságára. A költségvetési hiányok többletbe fordultak. Az áremelkedésnek köszönhető kényelem az olajexportőröknél, esélyt adott arra, hogy strukturális reformokat vigyenek véghez, amelyek segíthetnek majd a jövőbeli olajváltozásokkal szembeni ellenállóképességüket növelni.

Sürgősen megoldást kell találni

Minden érmének két oldala van, és egyre kilátástalanabb helyzetben vannak az importőrök. Eljutottunk egy olyan pontra amikor már lassan a társadalom számára tarthatatlan, hogy mekkora összegeket kell az üzemanyagért fizetni. Az árak emelkedése elhozta az inflációt, hiszen az olajárak és az infláció ok-okozati kapcsolatban vannak egymással. Nem törvényszerű, de hajlamos az infláció ugyanabba az irányba haladni, mint az olaj. Az olaj nagyon fontos nyersanyag a gazdaságban, az energiaár vezérelt infláció viszont negatívan hat a világ gazdaságaira, beleértve az olajexportőröket. A fogyasztóknak és az olajtermelőknek meg kellene találniuk azt az egyensúlyt, amely az olaj keresletét támogatja, és mindkettőjük számára elfogadható. Az olajexportőrök számára sem mindig jók a magas árak, hiszen az így emelkedő infláció egyetemesen hat az összes országra. Az erősebb valuták egy ideig képesek ellensúlyozni a hatást, viszont visszaesést okoznak egyes szektorokban, mint például a turizmus és az ingatlanok gazdasági fellendülésében.

Hol tart az árfolyam, mennyiért tankolhatunk?

A Brent olaj a nap folyamán vesztett értékéből és 80 dollár alá esett. Azonban ez vevőket vonzott a piacra és megfordította a hangulatot. Jelenlegi állás szerint a Brent készen áll egy újabb masszív emelkedésre. Hasonló utat járt be a WTI olaj. Csütörtökön a Brent a 82 dolláros szint alját súrolta, a WTI átlépte a 78 dollárt.

Elérte már a plafont a WTI, vagy még van hova emelkedni? (www.Investing.com)
Megállíthatatlannak tűnik a Brent árfolyama (www.Investing.com)

Forrás

https://gulfnews.com/opinion/editorials/surging-oil-prices-who-should-worry-1.82766634