Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Az arany nem tudott tovább gyarapodni, elveszítette erejét

Az arany ára elindult egy felfele ívelő momentumnak köszönhetően a hét hetes mélypontjáról. Hétfőn megszakítás nélkül a harmadik napja gyarapodott. Az emelkedést az adósság súlytotta kínai Evergrande és az amerikai-kínai kereskedelmi zavarok okozta aggodalmak felerősödése váltotta ki. Katherine Tai, az Egyesül Államok kereskedelmi képviselője elmondta, hogy az USA újraindítja a vámkizárási eljárást egyes kínai árukra vonatkozóan. A kockázatkerülő hangulat felülmúlta az amerikai kincstári hozamok fellendülését, ezzel is támogatást biztosítva az arany árának. A kincstári hozamok mozgatórugója azon várakozás volt, miszerint az emelkedő infláció miatt a FED a tervezetnél gyorsabban fogja bevezetni a monetáris politikai szigorítást. Hétfőn további értéknövekedést figyelhettünk meg a sárgafém árfolyamában. A magas adósság és infláció gyengítette a dollárt, segítve az arany felépülését.

Dollár erősödött, lenyomta az arany árát

Kedden azonban már változott a helyzet és pirosba borult a nemesfém. A dollár visszapattant és mint a gravitáció húzta le az arany árát. A kincstári hozamok is megtartották a legutóbbi nyereségeiket. A kockázati hangulat is javult. A befektetők azonban továbbra is óvatosak maradnak egy újabb kínai ingatlanfejlesztő, a Fantasia Limited fizetésképtelensége közepette. A folyamatosan emelkedő árak globális gazdasági aggodalmakat vetnek fel, negatívan hatva ezzel a piaci hangulatra. Tehát az arany ára sebezhetőnek tűni a közeljövőben. Ez megfigyelhető az árában, amely konszolidálni látszik a heti 1771 dolláros magasságból, ahogy a piaci hangulat javul, és a dollár tovább erősödik. Azonban van esélye az aranynak visszakapaszkodni, hiszen az amerikai és kínai adósságok továbbra is fenyegetik a befektetőket, szóval többen is úgy gondolhatják, hogy ezekben az időkben jobban megéri biztonságosabb befektetések után nézni. A szerdai napot is veszteséggel kezdte az arany és az 1759 dolláros nyitó árról leeset 1750 dollárig, ezzel áttörve az 1755 dollárnál található támogatást. Több elemző is medve piacra számít a következő időszakban, egészen addig amíg az 1770 dolláros szint érintetlen marad. Abban az esetben, ha át tudja majd lépni ezt a szintet a nemesfém, akkor az az ár további emelkedését fogja kiváltani, amely az 1800 dolláros szint meglátogatásával kezdődhet.

Pirosba fordult az arany (www.Investing.com)

Forrás

https://www.fxstreet.com/analysis/gold-price-forecast-xau-usd-awaits-acceptance-below-1750-to-resume-the-downside-202110050439