Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Csúcsai közelében pihen a DAX

Úgy tűnik, egyelőre nem tudja a pontos irányt a német tőzsdeindex, a DAX árfolyama. Miközben a delta mutánsról kapcsolatos hírek megijeszthetik a befektetőket, az inflációs kockázatok jóval kevésbé érintik Európát (és benne Németországot); ebben a kettősségben tartózkodik mégis történelmi csúcsai közelében a DAX árfolyama.

Delta variáns-lefelé mutató kockázat

A delta variáns európai terjedéséről egyre aggasztóbb számokat olvashatunk. Egyre inkább úgy tűnik, hogy meg van rá az esély, hogy ez a mutáció válik uralkodóvá a kontinensen. Bár jelenlegi tudásunk szerint az oltottak körében várhatóan nem okoz súlyos problémát, de jelenleg is a felnőtt népesség körülbelül fele nem kapott még oltást Európában. Számukra veszélyes lehet a vírus, és gyorsabban is terjed ez a variáns, mint a korábbiak. Ez pedig késlelteti a nyitást (például Angliában, Ausztriában), de akár újabb lezárásokat is hozhat. A tőzsdék jelenleg nem árazzák ezt a kockázatát, de egyre többször történnek kisebb-nagyobb visszaesések a vírus miatta félelem kapcsán a DAX piacán is.

Monetáris szigorítás-nincs a képben

Az Egyesült Államokban állandó téma a monetáris szigorítás kérdése az elszálló infláció miatt. Bár konkrét lépés a Fed részéről még nem történt, májusban láthattuk, hogy kisebb piaci pánikot is képes kiváltani a pénzbőség visszafogásától való félelem.

Az eurózónában azonban jóval kedvezőbb a helyzet: az árszínvonal az EKB által célként meghatározott 2 % körüli mértékben emelkedik csak, a Christiane Lagarde vezette központi bank járvány alatti kevésbé laza politikája kisebb inflációt eredményezett. Emiatt a szigorítás nincs a napirenden, és a kötvényvásárlási program kivezetésétől sem kell még tartani. A tengerentúli tőzsdék legfőbb kockázata tehát lényegében Európába még nem is érkezett meg.  

Csúcsközelben

Az tehát látható, hogy míg a piacokat mostanában foglalkozó két tényező közül az egyik fokozottan kockázatos lehet Európára, és így inkább a DAX-ra nézve, addig a másik tényező szempontjából éppen az öreg kontinens tőzsdéi lehetnek a biztatóbbak.

Tétlen a DAX (www.investing.com)

A DAX árfolyama ezek eredőjeként nem mutatott be túlságosan jelentős mozgást az elmúlt időszakban, de 15800 feletti történelmi csúcsaitól egyelőre nem távolodott el túlságosan az árfolyam. Ha felfelé mozdulna el a legfontosabb európai tőzsdeindex árfolyama, akkor a 15800 pontos ellenállás leküzdése, majd pedig a kerek 16000 pontos szint meghódítása lenne a fontos. Ha esésre kerülne a sor, akkor pedig a 15500-as szint alá való tartós süllyedés rontaná el a technikai képet.