2024 október 02

2030-ra pozícióváltás várható a gazdasági nagyhatalmak versenyében

Kína gazdasága egyre inkább az állami beruházásokra, a csúcstechnológiai fejlesztésre és a hazai fogyasztásra támaszkodik, miközben készül átvenni a vezető pozíciót az elkövetkezendő évtizedben. Az elemzők szerint az évtized végére, 2030-ra várható a pozícióváltás. A brit Centre for Economics and Business Research szerint Kína GDP-je 2025-ig évente 5,7 százalékot fog emelkedni, a további 5 évben pedig 4,7 százalékkal számolnak. Előrejelzések szerint Kína, amely jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, ezzel a tempóval 2030-ra megelőzhetné az első helyen álló amerikai gazdaságot. Euler Hermes hitelbiztosító társaság is osztja ezt a nézetet. A kínai vezetők az elmúlt évtizedben inkább az értéknövelt szolgáltatásokra támaszkodtak a hagyományos gyári export felett. Miután Kína elkezdte csökkenteni a gyári termelés mennyiségét, a külföldi multinacionális vállalatok Kínán kívül kezdtek el terjeszkedni, olyan helyeken, mint Vietnam, hogy elkerüljék a növekvő béreket. IHS Markit piackutató cég szerint Kína gazdasága 2020-ban elérte a 15,92 trillió dollárt, és becslései szerint 2021-ben pedig 18 trilliót. USA 23 trillió dollárt ért el tavaly.

Hogyan érné el, hogy továbbra is fenntartsa a fejlődését?

Az ország, amelyet az elmúlt 20 évben a gyors gazdasági növekedésről már ismerhetünk, további kulcsfontosságú szektorokat szeretne állami irányítás alá helyezni beleértve az internetet is. Peking rendelkezik azokkal a pénzeszközökkel és korlátlan belpolitikai hatalommal, hogy a kínai nagy államkincstárt stratégiai beruházásokra használja a vezetés nemzeti és globális céljainak szolgálatában.

A tech iparág lesz az egyik fő mozgatórugója a gazdaság fejlődésének

A közgazdászok szerint a kínai vezetők valószínűleg prioritásként kezelik majd a technológiai iparágat. Különösen azokat a hardvereket, amelyek nem igényelnek állandó innovációt, és mint növekedési motort fogják felhasználni az első helyért folyó küzdelemben. Természetesen az amerikai gazdaság is fog növekedni, azonban nem akkora tempóban és hirtelen kitörések nélkül. Ha Kína a technológia szempontjából önellátóvá válik, majd képes eladni és exportálni azokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek a technológián alapulnak, akkor ez egy hatalmas húzóerő lenne számukra, hiszen ez egy kulcsfontosságú hajtóereje minden bizonnyal az amerikai GDP-nek is jelenleg. „Az internetes ágazatban az állami beavatkozás nem fogja kiterjeszteni a félvezetők és az infrastrukturális szoftverek gyártását,” mondta Zennon Kapron, a Kapronasia alapítója és igazgatója.

Fontos terület lesz a beföldi költekezés

Az elmúlt öt évben a belföldi fogyasztás jelentősebb növekedési hajtóerővé vált, mivel a hazai fogyasztói piac drámaian megnőtt. A pekingi vezetés célja több mint 11 millió új városi munkahely létrehozása. Ezen felül a belföldi kereslet és a hatékony beruházások bővítése. Ezek az intézkedések várhatóan visszaállítják a gazdaságot a koronavírus járvány előtti szintekre. 2021 előtt nagyban befolyásolták a kínai gazdaság növekedését a belső költekezések, mivel az ország csökkentette a világnak való kitettségét. Az ellátási láncok több szempontól is nagy fejlődésen mentek át, lokalizálódtak, ezen felül innovációs képességeik is javultak. Elemzők szerint ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog az elkövetkezendő években is. Annak ellenére, hogy a koronavírus járvány első évében a bevételeket nagyban sújtották a korlátozások. Kína népessége 3,5-szer meghaladja az Egyesült Államokét, bár az amerikai fogyasztók átlagosan gazdagabbak. Így egy bizonyos mértékben ez a mutató kompenzálva van, hiszen személyenként többet tudnak költeni.

„Kína hatalmas mérnöki bázissal rendelkezik. Bár kevesebb kreativitással, mint amennyire szüksége van ahhoz, hogy elősegítse az új technológia fejlesztését ösztönző eddig elképzelhetetlen ötleteket,” mondta Douglas McWilliams, a CEBR alapítója és ügyvezető alelnöke.

Mi történhet akkor, ha Kínának sikerül a tervek szerint átvenni a vezető pozíciót?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy magában a cím nem jelent semmi előnyt a gazdaság számára, nem adnak érte díjakat. Ki kell emelni azonban, ha több pénzed van akkor nagyobb a befolyásod. Kínának a vezető pozícióval a befolyása is gyarapodni fog.  Kína ezzel jobb helyzetbe kerülne az Egy övezet, egy út kezdeményezés (Belt and Road Initiative) előmozdításában. Ez egy 9 éves erőfeszítés, amelynek célja szárazföldi és tengeri kereskedelmi útvonalak építése Ázsián, Európán és Afrikán keresztül. Mindezt infrastrukturális projektek és beruházások formájában. A pozícióváltással szeretnék a regionális vitákat Kína javára mozdítani, valamint akár a nemzetközi kapcsolatokban új szabályokat kialakítani.

Forrás: voanews.com