2024 május 22

Változatlan kilátások – mégsem javult a németek hangulata

Az elemzők által várt javulás helyett stagnált a fogyasztói hangulat Németországban, ahol a megkérdezettek hajlandóak többet költeni, de kevésbé bizakodóak a gazdasági kilátásokat illetően.

A GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet szerdán közölte, hogy felmérése szerint a júliusi mínusz 0,3 pont után augusztusban is ezen a szinten stagnál a hangulatindex, ami egyébként tavaly augusztus óta a legjobb érték. Elemzők plusz 1 pontot vártak.

A Gfk metodikája szerint a hangulatindex nulla pont feletti értéke azt jelzi, hogy a fogyasztás éves összevetésben emelkedik, a nulla pont alatti érték pedig csökkenést mutat. A háztartások fogyasztásában éves szinten 0,1 százalékos változást jelez minden egyes pont.

A vásárlási hajlandóságot számszerűsítő almutató értéke 14,8 pontra nőtt a júliusi 13,4 pontról. Egy éve 42,5 ponton állt.

A gazdasági kilátások megítélése romlott. A német fogyasztók gazdasági kilátásokról alkotott véleményét számszerűsítő almutató 58,4 pontról 54,6 pontra süllyedt. Egy éve a mutató 10,6 ponton állt.

A jövedelmi várakozások szintén romlottak, az ezt követő almutató 29 pont lett a júliusi 34,1 pontot követően. Egy éve 18,6 ponton állt az almutató.

A felmérés adatait július 1. és 12. között gyűjtötték össze mintegy kétezer fogyasztó megkérdezésével.