2024 május 20

Spanyolországi erőművekkel bővít a MET csoport


A közlemény szerint a tranzakció a MET csoport első jelentős beruházása a spanyol kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP) piacon.

A közleményben ismertetik, hogy a COGEN Energia Espanának három fő üzletága van. Egyfelől öt saját CHP-erőművet üzemeltet, összesen 75 megawatt (MW) beépített kapacitással. Emellett eszközöket bérel, üzemeltetési- és karbantartási szolgáltatásokat nyújt harmadik félnek. A harmadik üzletága villamosenergia-piaci szolgáltatásokkal foglalkozik, az erőművek évi 600 gigawattóra (GWh) villamosenergiát termelnek, további 400 GWh hőtermeléssel.

Hangsúlyozzák, a kiegyenlítő és rugalmas energiatermelés különösen fontossá vált az európai villamosenergia-piacokon, mivel folyamatosan nő a hálózatokba betáplált, megújuló energiaforrásból származó villamosenergia mennyisége, ez pedig egyre nehezebbé teszi az áramellátás és a kereslet összehangolását.

Johannes Niemetz, a MET csoport pénzügyi igazgatója a tranzakcióval kapcsolatban kiemelte, a rugalmassági eszközök elengedhetetlen részei vállalatuk integrált stratégiájának, amely támogatni kívánja a globális energiaátmenetet. A MET elsősorban Spanyolországban, Olaszországban és a német piacon tervez további akvizíciókat – tette hozzá.

A svájci központú MET csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 25 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2020-ban 11,2 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 71 milliárd köbmétert tett ki.