2023 február 05

Romokban az ukrán gazdaság – meddig bírják még az orosz nyomást?

Az orosz-ukrán háború első évének utolsó szakaszában járunk, azonban a csatatérként szolgáló Ukrajna állapota sokkal rosszabbnak tűnik, mint az oroszoké. Biztató jeleket kaptak az ukránok azonban, hiszen a nyugat tovább szolgáltatja a fegyvereket. Joe Biden bejelentette, hogy a franciákhoz hasonlóan harckocsikat küldenek, illetve hamarosan megérkeznek az első, amerikai gyártású Patriot légvédelmi rakétarendszerek is. Ez mellett az ünnepek alatt komoly csapást mértek az oroszokra. Egyes fejtegetések szerint olyan mértékű veszteséget okoztak ellenfelüknek, hogy Putyin a fegyverszünet gondolatát egy hasonló, az ünnepek alatt bekövetkező eset elkerülése érdekében vetette fel. Zelenszkij azonban gyorsan elutasította a szünet lehetőségét, mivel szerinte ez csak egy kísérlet volt az ukránok katonai előretörésének megállítására az ország keleti részén. Így aztán az ortodox karácsony idején is zajlottak a harcok.

(www.shutterstock.com)

Az ukrán gazdaság sebei

Ukrajna gazdasága több, mint 30 százalékkal zsugorodott 2022-ben, miután Oroszország inváziója elpusztította az infrastruktúráját, tönkretette a vállalkozásokat és megzavarta a mindennapi életet. „2022 folyamán Ukrajna gazdasága a legnagyobb veszteségeket és károkat szenvedte el függetlenségének történetében,” jelentette ki Yulia Svyrydenko gazdasági miniszter. A bruttó hazai termékben a várható 30,4 százalékos összehúzódás még így is sokkal jobb, mint a februári előrejelzések, közvetlen az invázió megkezdése után. Abban az időben a 40-50 százalékot látták reálisnak. Svyrydenko szerint az ukrán védelmi erők sikerei a csatatéren, a kormány és az üzleti élet összehangolt munkája, a lakosság megsemmisíthetetlen bizalma és akaratereje, illetve a nemzetközi partnerek folyamatos pénzügyi támogatása lehetővé tette, hogy gazdasági és csatatéri fronton is komoly ellenfél legyen Ukrajna.

(www.shutterstock.com)

Az ország energia-infrastruktúrája az utóbbi időben különösen súlyos károkat szenvedett. Putyin terve az volt, hogy az ukrán városokat még nehezebb helyzetbe hozza a téli időszakra. Az ország újjáépítési és helyreállítási költségeit a Világbank, az Európai Bizottság és az ukrán kormány szeptemberi értékelésében nagyjából 349 milliárdra becsülte.

Forrás: edition.cnn.com

Címlapkép: Shutterstock