2023 szeptember 22

Romlott a német üzleti hangulat

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben, 8 havi mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) kedden publikált felmérése alapján júliusban az üzleti hangulatindex 87,3 pontra, 8 havi mélypontra csökkent. A júniusi 88,6 pontról az elemzők körében végzett felmérések alapján várt 88,0 pont helyett. Az index összetevői közül az aktuális helyzet és a kilátások megítélése egyaránt romlott az előző havihoz képest. Bár a kilátások megítélése a vártnál kissé kevésbé. Eszerint a felmérésbe bevont gazdasági szereplők aktuális helyzetéről alkotott véleményét számszerűsítő mutató 91,3 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent. A júniusi 93,7 pontról, az elemzők által várt 93,0 pont helyett. A következő hat hónap üzleti kilátásainak megítélését tükröző indikátor 83,5 pontra, 7 havi mélypontra csökkent a júniusi 83,8 pontról – ismertette a távirati irodal.

Az elemzők előzetesen 83,4 pontos adatra számítottak. Clemens Fuest, az ifo elnöke a felmérés eredményét kommentálva kiemelte, hogy a feldolgozóiparban csökkent az üzleti hangulatindex, elsősorban a jelenlegi helyzet gyengébb megítélése miatt, valamint a várakozások is romlást mutattak. A vállalatok egyre kevesebb új megrendelést kapnak, a kapacitáskihasználtság 1,4 százalékponttal 83,0 százalékra csökkent. Ezzel júliusban több mint két év után a 83,6 százalékos hosszú távú átlag alá esett. A kereskedelemben is romlott az üzleti hangulat, míg az építőiparban az üzleti hangulatot jelző indikátor 2010 februárja óta a legalacsonyabb szintre esett – tette hozzá Clemens Fuest. Az ifo összesen mintegy 9 ezer gazdasági szereplőt von be minden gazdasági ágazat képviseletében havi rendszeres hangulati felmérésébe.