2024 február 28

Nőtt az SAP bevétele a tavalyi utolsó negyedévben

Az SAP német vállalatirányítási szoftvergyártó óriás 5 százalékkal növelte bevételét a tavalyi utolsó negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének a jelentős bővülésére.

A cég arról jelentett, hogy a december végével záródott három hónapban a bevétele 8,47 milliárd euró volt. 5 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbi 8,06 milliárd eurót. A felhőszolgáltatásokból származó bevételek 20 százalékkal, 3,7 milliárd euróra ugrottak. Ugyanakkor a szoftverlicencek értékesítéséből és a felhasználói támogatásból származó bevételek 5 százalékkal, 3,69 milliárd euróra csökkentek. Az egyszeri tényezők nélküli működési eredmény 2 százalékkal, 2,51 milliárd euróra esett. Elemzői várakozások átlagában kisebb, 8,32 milliárd euró bevétel és szerényebb, 2,47 milliárd euró egyszeri tényezők nélküli működési eredmény szerepelt. SAP adózott eredmény a december végével záródott negyedévben 1,17 milliárd euró volt. Csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak, részvényarányosan 0,46 euróról 1,01 euróra emelkedett – ismertette a távirati iroda.

Az SAP tavalyi bevétele 6 százalékkal, 31,2 milliárd euróra emelkedett, az egyszeri tényezők nélküli üzemi eredménye 9 százalékkal, 8,72 milliárd euróra nőtt, az adózott eredmény több mint a háromszorosára, 5,9 milliárd euróra ugrott. A cég azt is bejelentette, hogy szerkezetátalakítás miatt idén 8 ezer dolgozójától megválik. A szerkezetátalakítás költsége mintegy 2 milliárd euró, aminek a nagy része az SAP idei első fél évi eredményeiben jelenik meg. Az SAP-nak 107 ezer 602 teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottja volt 2023 végén.