Rendkívüli Hírek:

2023 október 04

Nőtt az euróövezet és az EU ipari termelése

Nőtt az euróövezet és az EU ipari termelése júniusban havi összevetésben, miközben éves szinten lassult a visszaesés üteme mindkét régióban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára szerdán felkerült adatok szerint.

Júniusban az euróövezet ipari termelése 0,5 százalékkal nőtt májushoz képest, amikor stagnálást jegyeztek fel. Szakértői várakozások átlagában 0,1 százalékos csökkenés szerepelt. Az EU-ban az ipari termelés egy hónap alatt 0,4 százalékkal nőtt júliusban a júniusi stagnálás után. Az EU-ban a tőkejavak termelése 0,7 százalékkal csökkent a májusi 1,2 százalékos növekedés után, míg az energiatermelés 0,5 százalékkal nőtt az előző havi 2,5 százalékos visszaesést követően.

Eközben a nem tartós fogyasztási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek és a köztes javak termelése egyaránt 0,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt. Éves szinten az euróövezetben az ipari termelés visszaesése 1,2 százalékra mérséklődött a májusi 2,5 százalék csökkenésről, míg az Európai Unióban ugyancsak 1,2 százalék volt a termelés csökkenése júniusban a májusi 2,1 százalék esés után. Egy hónap alatt az ipari termelés Írországban (+13,1 százalék) és Dániában (+6,3 százalék) nőtt a legjelentősebben és Svédországban (-5,3 százalék), illetve Finnországban és Máltán csökkent a legnagyobb mértékben, egyaránt 3,3 százalékkal. Éves viszonylatban az ipari termelés Dániában (+12,3 százalék) és Írországban (+8,3 százalék) bővült a legjelentősebben, a legnagyobb visszaesést pedig Észtországban (-12,7 százalék) és Bulgáriában (-9,3 százalék) mérték.