2024 június 24

Németországban 4 százalékkal csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom

Németországban idén az eddig vártnál nagyobb mértékben csökkenhet a kiskereskedelmi forgalom a magas infláció miatt, ami korlátozza a fogyasztói kiadásokat – áll a németországi kiskereskedelmi szövetség (HDE) kedden ismertetett tanulmányában.

A HDE által megkérdezett kiskereskedők a korábban várt 3 százalékos visszaeséshez képest most már átlagosan 4 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenéssel számolnak az idei évre. A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a múlt héten jelentett arról, hogy Németországban áprilishoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban, éves viszonylatban viszont 3,6 százalékkal csökkent.

A HDE által megkérdezett kiskereskedők mintegy 35 százaléka az eladások csökkenésére számít az év második felében és a megkérdezettek közül csak minden harmadik várt árbevétel-növekedést a teljes idei évre. Németországban az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 6,8 százalékra nőtt júniusban a májusi 6,3 százalékról. A fogyasztói árak német szabvány szerint számolt növekedése 6,1 százalékról 6,4 százalékra emelkedett – közölte a távirati iroda.