Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Németországban csökkentek a nagykereskedelmi árak

Németországban éves és havi összevetésben egyaránt csökkentek a nagykereskedelmi árak novemberben – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis.

Novemberben a német nagykereskedelmi árak éves szinten 3,6 százalékkal mérséklődtek, miután egy hónappal korábban, októberben 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal estek. Novemberben már a nyolcadik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést, döntően a bázishatás miatt. A múlt hónapban 0,2 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak októberhez képest. Amikor 0,7 százalékos, idén a második legnagyobb mértékű zsugorodást regisztrálták havi összevetésben – ismertette a távirati iroda.

A Destatis pénteken ismertette végleges adatként, hogy Németországban az élelmiszerár-emelkedés lassuló ütemének és az energiaárak csökkenésének köszönhetően a fogyasztói árak éves növekedése két és fél éve a legkisebb mértékű, 3,2 százalék volt novemberben az októberi 3,8 százalék után. Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek novemberben az októberi stagnálás után.

Borítókép: Shutterstock