2024 május 23

Németország: egyre népszerűbbek a szakmunkák

A szakmunkástanulók számának fokozatos növekedését tapasztalják a német vállalatok a hosszú ideig tartó csökkenés után, ami végül a német munkaerőpiacot jellemző szakemberhiányhoz vezetett – számolt be kedden a német kereskedelmi és ipari kamarák szövetsége, a DIHK.

„Bízom benne, hogy a nyár folyamán tovább javul a helyzet szakmunkástanulók piacán, bár a folyamat csak lépésről lépésre halad” – nyilatkozta Peter Adrian, a DIHK (Deutscher Industrie- und Handelskammertag e.V.) elnöke a dpa hírügynökségnek adott interjúban. Megjegyezte, hogy a vállalatoknak a jelentkezők alacsony száma miatt még mindig nehezére esik betölteni a rendelkezésre álló szakmunkástanuló helyeket – adta hírül a távirati iroda.

„A tavasz folyamán még csökkenő számokat tapasztaltunk az előző évihez képest, ami a koronavírus-járvány miatt eleve rossz év volt ebből a szempontból” – mondta. Júniusban azonba az iparban 147 ezer szakmunkástanuló-szerződést írtak alá, ami 1,4 százalékos növekedés az előző évihez képest. Ennek az az oka a DIHK elnökének meglátása szerint, hogy a vállalatoknak már lehetősége van olyan gyakorlati oktatást nyújtani, amit az előző évi korlátozások még nem tettek lehetővé.

A német szövetségi munkaügyi hivatal, a BA (Bundesagentur für Arbeit) kimutatása szerint a rendelkezésre álló 468 ezer szakmunkástanuló helyre az év eleje óta 385 ezer fiatal jelentkezett, 32 ezerrel kevesebben az előző évinél. A kormány költségvetési forrásokat különített el a szakmunkásképzés támogatására. Az oktatási programok többsége augusztusban és szeptemberben kezdődik meg.