2024 február 29

Nem igazán optimista német az ifo intézet

Az ifo gazdaságkutató intézet 0,7 százalékra csökkentette idei német GDP-növekedési prognózisát a még decemberben adott, 0,9 százalékról.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) gazdaságkutatási igaztagója Timo Wollmershäuser a prognózishoz fűzött kommentárjában megjegyezte, hogy az előző, decemberi prognózisban még figyelembe vették egy 20 milliárd euróra becsült összegű konszolidációs intézkedéscsomag gazdasági hatását. Időközben azonban a szövetségi alkotmánybíróság alkotmányellenesnek és semmisnek nyilvánította a Klíma- és Átalakítási Alap 2023 novemberében a koronavírus-járvány leküzdésére fel nem használt hitelengedélyekből történő feltöltését – ismertete a távirati iroda.

Wollmershäuser szerint ez pedig „a vállalatok és a háztartások számára több terhet, illetve kevesebb tehermentesítést jelent, a kormányzati kiadásokat pedig csökkenti”. Egyes közgazdászok még az ifónál is pesszimistábbak. A szakszervezetekhez közel álló Makroökonómiai és Gazdaságkutató Intézet (IMK) arra számít, hogy a német GDP az idén 0,3 százalékkal zsugorodik. „Csak az év második felében lehet némi remény a gazdasági fellendülésre, amikor a növekvő bérek és az infláció további csökkenése támogatni fogja a magánháztartások vásárlóerejét” – mondta Sebastian Dullien, az IMK tudományos igazgatója.