2024 május 27

Konjunktúrát mutat a DIW-barométer

Atávirati irodához eljuttatott jelentés alapján júniusban tovább javult a DIW német konjunktúrabarométere a második
negyedévre vonatkozóan: a májusban kalkulálthoz képest bő három ponttal 113,2 pontra emelkedett.

A német konjunktúrabarométer idei első negyedévi értéke 104,9 pont volt. A DIW által kalkulált index 100 pontos értéke felel meg a „semlegesnek” tekintett nagyjából egyharmad százalékos GDP-növekedésnek.

A mutató tavaly a második negyedévben érte el mélypontját 54,4 ponton a koronavírus-járvány visszaszorítására életbe léptetett korlátozások miatt. Értéke azonban a tavalyi második negyedévet megelőzőleg is számos negyedéven át 100 pont alatt mozgott.

Tavaly a harmadik negyedévben azonban, a második negyedévi nagy visszaesést követően messze 100 pont fölé lendült, 131,4 pontot ért el. A negyedik negyedévre 111,4 pontra csillapodott a német konjunktúrabarométer értéke.

A gazdaságkutató intézet kalkulációi alapján a második negyedévi gazdasági teljesítmény mintegy 2,5 százalékkal haladhatja meg az első negyedévit. Claus Michelsen, a DIW vezető konjunktúrakutatója szerint azonban az új vírusvariánsok esetleges megjelenése és a még mindig nem elegendő átoltottsági arány komoly kockázatot jelent a megindult javulás folytatódására.