2024 május 23

Ismét rekordszinten az euróövezeti feldolgozóipar

Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban emelkedett rekordszintre az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön ismertetett beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint – adta hírül a távirati iroda.
Júniusban az előző havi 63,1 pontról 63,4 pontra nőtt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az euróövezetben. A júniusi mutató a legmagasabb a felmérés 1997 júniusi elindítása óta. A júniusi index korábban közölt előzetes értéke alacsonyabb, 63,1 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, míg az 50 pont alatti érték a csökkenését. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már a tizenkettedik egymást követő hónapban állt az 50 pontos szint fölött júniusban.

Júniusban a vizsgált nyolc euróövezeti országból egynek a feldolgozóipari BMI-mutatója került rekordmagasra, Ausztriában 67 pontra. Eközben kéthavi csúcsra került a mutató Hollandiában (68,8 pont) és Németországban (65,1 pont), ugyanakkor kéthavi mélypontra Írországban (64 pont) és Olaszországban (62 pont).

Spanyolországban 278 havi csúcsra, 60,4 pontra, Franciaországban kéthavi mélypontra, 59 pontra, Görögországban pedig 254 havi rekordmagasra, 58,6 pontra változott a júniusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index.