2024 május 27

Európa nem engedhet Amerika nyomásának

Emmanuel Macron a Francia Köztársaság elnöke szerint Európának ellen kell állni a nyomásnak, nehogy Amerika követőjévé váljon. Nagy kockázatot jelent például Kína és az Egyesült Államok közötti konfliktus, amely a Tajvan feletti irányításról szól. Az aggodalom a tetőfokára hágott, ugyanis Xi Jinping egy háromnapos gyakorlatot tartott a szigetország körül, mely során többször is tiltott légtérbe léptek be a vádászgépek. A legkisebb szikra is elég egy fegyveres konfliktus kirobbanásához. Most Európának nem szabad hagyni, hogy belerángassák a konfliktusba. Ursula von der Leyen szerint elfogadhatatlan az erőszak használata, és prioritásként kell kezelni a tajvani-szoros stabilitását. Xi erre azzal válaszolt, hogy bárki, aki azt hiszi, hogy befolyásolhatja Pekinget a tajvani kérdésben csak saját magát téveszti meg. Úgy tűnt Macron is egyet értett ezen állítással. Hogyan fenyegethetnénk meg Kínát a konfliktus miatt, ha még az ukrán válságot sem tudjuk megoldani.

(www.shutterstock.com)

Kína egy ideje a béke közvetítőjének szerepébe bújt. Pár hete közvetített Szaúd-Arábia és Irán között egy békemegállapodást. A találkozó után az országok a közel-keleti hidegháború végét ünnepelték. Ezen felül hosszú ideje hangoztatja az orosz-ukrán háború békés lezárását is. Ahogy azt jeleztük az európai vezetők bíznak benne, hogy megpróbál aktívabb szerepet vállalni az orosz-ukrán háború békés lezárásában is.

Kína és Tajvan örökös harca

A tajvani feszültség azonban más tészta. Kína évtizedek óta szeretné átvenni a szigetország felett az irányítást, és egyre közelebb kerül egy esetleges támadáshoz. A feszültség az egekbe szökött, miután újabb háromnapos gyakorlatot tartottak Tajvan körül. Európára nézve a legveszélyesebb része a konfliktusnak, hogy Amerika megfogadta, hogy megvédi Tajvant a kínaiaktól. Egy fegyveres konfliktus esetén Amerika magával húzhatja Európát. Ezért csökkenteni kell az Egyesült Államoktól való függőséget, és el kell kerülnünk, hogy konfliktusba sodorjanak. Bár a mostani gyakorlatok félelemkeltésben elmaradtak azoktól, amelyeket Nancy Pelosi látogatását követően indított Kína, hiszen azok rakéták indítását is tartalmazták, a helyzet jelentősen eszkalálódott. Kérdéses, hogy az amerikai és tajvani tisztviselők találkozás miatt mikor telik be a pohár Kínánál.

Forrás: politico.eu; theguardian.com

Címlapkép: Shutterstock