Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága januárban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján hétfőn közzétett összefoglaló alapján a német vállalatok új munkavállalók felvételi terveit számszerűsítő mutató, az ifo „foglalkoztatási barométere” 95,5 pontra, csaknem hároméves mélypontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent januárban a decemberi 96,5 pontról. „A nehéz gazdasági helyzet a munkaerő-tervezésben is megmutatkozik”. Nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője, megjegyezve, hogy „a vállalatok vonakodnak új alkalmazottak felvételétől, az elbocsátások valószínűsége nő”.

Az ifo felmérése szerint a német feldolgozóipar foglalkoztatási barométere ugyan az előző havi mínusz 13,5 pontról mínusz 13,0 pontra emelkedett januárban, azonban továbbra is negatív tartományban van, közel az októberi, több mint hároméves mélypontot jelentő mínusz 14,0 ponthoz, ami azt jelenti, hogy az új megrendelések hiánya miatt az iparban számos vállalat továbbra is arra készül Németországban, hogy kevesebb munkaerővel kell beérnie a jövőben. Ez különösen igaz az energiaintenzív iparágakra. A foglalkoztatási barométer a német kereskedelemben három és fél éve, 2020 júniusa óta a legalacsonyabbra, mínusz 11,6 pontra esett januárban, azaz a német kereskedelemben is egyre nagyobb valószínűséggel döntenek elbocsátásokról.

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

A német szolgáltatóipari szektor is kisebb keresletet támaszt a munkaerőpiacon, a foglalkoztatási létszámnövekedés enyhén pozitív tendenciája lassulást mutatott januárban. A német építőiparban ugyanakkor ismét romlott az indikátor januárban az előző havi javulást követően. Két hónappal korábban, novemberben több mint 13 éve, 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre esett az ifo építőipari foglalkoztatási barométere. Az ifo intézet németországi foglalkoztatási barométere mintegy 9500 vállalat részvételével végzett havi felmérésen alapul. A megkérdezett cégek a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási terveikről számolnak be.

Borítókép forrása: Shutterstock