2024 július 25

Az Agnelli család kezében a Royal Philips 15 százaléka

Az olasz milliárdos Agnelli család befektetési cége kisebbségi, 15 százalékos részesedést szerzett a holland Royal Philips konszernben.

Ígéretet tett arra, hogy támogatja a csoportnak azt a törekvését, hogy a fogyasztói elektronikáról az egészségügyre térjen át. Az Agnelli család által irányított Exor holland befektetési cég hétfőn azt közölte, hogy 2,6 milliárd eurót költött a részesesés megszerzésére. Méghozzá úgy, hogy a részvényeket a piacon szerezte be, így a Philips meglévő rényvényállománya nem hígult fel. Az Exor 20 százalékra tervezi növelni részesedését a Philips cégben, amelynek „hosszú távon kisebbségi befektetője” akar maradni. A 132 éve alapított Philips célja, hogy az elektronikától az egészségügyi technológia irányába mozduljon el, hogy ezzel is segítsen „újraéleszteni” a részvényárfolyamot, amely 2021 áprilisa óta több mint 60 százalékot zuhant – ismertette a távirati iroda.

Az Exor piaci tőkeértéke 19,5 milliárd euró, és a Stellantis, a Ferrari és a CNH Industrial legnagyobb részvényese. Miután 2021-ben 9,3 milliárd euróért eladta a bermudai székhelyű Partner Re viszontbiztosítót, az Exor egy sor befektetéssel megkezdte az egészségügy felé történő terjeszkedését. Kisebbségi részesedést szerzett olyan egészségügyi csoportokban, mint például a francia Institut Mérieux és az olasz Lifenet.