2024 május 27

Erre figyelj a csonka héten – jön a fontos adat

Továbbra is a piaci szereplők fókuszában van a bankcsődök esetleges hatása a gazdasági folyamatokra és a monetáris politikára, de a makroadatokra is érdemes lesz figyelnünk a héten. A közelgő ünnep miatt rövid hétre kell készülnünk a budapesti tőzsdén, de így is jut izgalom Nagypéntekre. Jön ugyanis az amerikai munkanélküliségi adat.

Nemzetközi piacok – munkanélküliségi adat jön

Hétfő hajnalban érkezik Japánból a Tankan üzleti hangulatindex, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index, valamint Kínából a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index. Délután az USA-ból is kapunk hasonló indexről adatot, 16 órakor pedig az ISM feldolgozóipari index lehet érdekes. Kedden jelentősebb makroadatra nem kell készüljünk. Szerdán délután az Egyesült Államokból közlik az ADP foglalkoztatottság változását, valamint a hétfőihez hasonlóan az ISM indexet, ezúttal a szolgáltatóiparról.

A csütörtöki nap hajnalban a kínai Caixin kompozit beszerzési menedzser indexszel indul, 8 órakor pedig a német ipari termelésről lát napvilágot adatsor. Délután 14:30-kor a tengerentúlról szokásosan közlik a munkanélküli segélykérelmek számának alakulását. Nagypénteken szintén 14:30-kor érkezik a monetáris politikára nagy hatást gyakorló munkanélküliségi ráta az USA-ból. Ezzel egyidejűleg a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak számára is fény derül.

Hazai piac – rövid hét lesz

A nemzetközi piaci események továbbra is nagy hatást gyakorolhatnak a magyar eszközökre is. Szerdán reggel 8:30-kor közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a februári ipari termelési adatot. Ez lesz az egyetlen jelentősebb magyar makroadat az előttünk álló napokban. Pénteken a Nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása miatt nincs kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), így az aznapi eseményeket csak jövő hét kedden, Húsvét után reagálhatják le a magyar piacon kereskedők. Érdemes lesz ugyanakkor a forint árfolyamát figyelni, ami igen nagy utat járt be márciusban a közel 370-ig való erősödéstől a 400 fölé gyengülésig, majd pedig az újbóli 380 alatti szintekig való szárnyalásig.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock