2024 március 04

A lengyel parlament jóváhagyta a 2024-es költségvetést

Jóváhagyta a lengyel parlament csütörtökön a több mint 5 százalékos államháztartási hiányt előirányzó 2024-es költségvetésről szóló törvény tervezetét.

A jogszabályt most a felsőháznak továbbítják, amely jövő héten tűzi azt napirendre. A 457 fős alsóházban a tervezet mellett 240 képviselő szavazott, 191-en ellenezték azt, hárman tartózkodtak, 23-an pedig nem vettek részt a szavazáson. Nemmel szavaztak az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS), valamint a jobboldali, ellenzéki szövetség, a Konföderáció tagjai. A tervezet szerint az állami bevételek közel 682,4 milliárd zlotyt (59,1 ezer milliárd forint), a kiadások pedig 866,4 milliárd zlotyt (75 ezer milliárd forint) tennének ki. A költségvetési hiány nem haladhatná meg a 184 milliárd zlotyt (15,9 ezer milliárd forint). A tervezethez fűzött indoklás szerint az államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékát tenné ki az uniós módszertan szerint.

Intézkedések a hiány csökkentésére

A kormány korábban bejelentette: a következő években intézkedéseket hoz a hiány csökkentése érdekében. A monetáris tanács hétfői közleménye szerint a mutató a 2023-ban az előre jelzett 5,6 százaléknál alacsonyabb lehet. A védelmi kiadások 118 milliárd zlotyt (10,2 ezer milliárd forint), vagyis a GDP 3,1 százalékát tennék ki. Ezt az összeget azonban Varsó kezdeményezésére nem számítanák bele az esetleges uniós túlzottdeficit-eljárásba.

A kiadások között szerepelnek az előző kormány által megemelt családi támogatások, valamint például a pedagógusok és a közigazgatási alkalmazottak bérének növelése, ami az új kormány pártjainak választási ígérete volt. A bevételeket a többi között szigorúbb áfa-behajtással növelnék, amelynek tervezett összege az előző évinél magasabb. A jogszabályt a parlament mindkét házának január 29-ig kell megszavaznia és továbbítania az államfőhöz. Ha ez nem történik meg, az elnök jogosult lerövidíteni a parlamenti ciklust.

Az államfő nem vétózhatja meg

A költségvetési törvényt az államfő nem vétózhatja meg, de előzetes alkotmányossági normakontrollra küldheti. Ez idő alatt a kormány az úgynevezett költségvetési provizórium keretei között működne. Malgorzata Paprocka, az elnöki hivatal államtitkára csütörtökön a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: Andrzej Duda elnök „nemcsak érdemben, a tervezett kiadások és bevételek tekintetében” fogja értékelni a költségvetést, hanem megvizsgálja elfogadásának módját is. Csütörtök este Duda a davosi Világgazdasági Fórumon rendezett sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva aláhúzta: a költségvetés kapcsán nem lát lehetőséget előrehozott parlamenti választások kiírására.

Amennyiben a parlament elfogadja a költségvetést, akkor előrehozott választásokat az alkotmánybíróság negatív ítélete sem tudna eredményezni – magyarázta. Hozzátette: reméli, hogy a törvényt majd „nyugodtan aláírhatja”.

Fotó: shutterstock.com