2024 április 25

A brit cégek többsége megszenvedi a vörös-tengeri hajózási fennakadásokat

A brit kereskedő és termelőcégek több mint a fele megszenvedi a jemeni húszi lázadók támadásai által a vörös-tengeri hajóforgalomban okozott fennakadásokat. Áll a Brit Kereskedelmi Kamarák hétfőn ismertetett felmérésében.

Az Irán által támogatott húszik a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat november óta támadják rendszeresen. Válaszul arra, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. Az izraeli hadműveletek előzményeként a Hamász tavaly október 7-én Izrael déli térségében példátlan terrortámadást hajtott végre. 1200 ember meghalt, háromezren megsérültek.

A Brit Kereskedelmi Kamarák által 1087 brit vállalat bevonásával elvégzett felmérés résztvevői közül az exportcégek 55 százaléka, a feldolgozóipari és az üzleti szolgáltatásokat nyújtó vállalatok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tevékenységükre hatást gyakorolnak a vörös-tengeri szállítmányozási fennakadások. A kamarai szövetség ismertetése szerint egyes vállalatok a konténerbérleti díjak 300 százalékos emelkedéséről. A szokásosnál három-négy héttel hosszabb szállítási időtartamról számolnak be. Ennek tovagyűrűző hatásai között említették a cégek a pénzforgalmi nehézségeket. Azt, hogy hiány alakult ki egyes részegységekből a termelési folyamatban.

William Bain, a kamarai szervezet kereskedelempolitikai igazgatója a felmérés ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a helyzet növelheti az inflációs nyomást a brit gazdaságban. Bain kijelentette: jóllehet a legutóbbi adatok alapján a vörös-tengeri szállítási fennakadások hatásai még nem szűrődtek át a brit inflációs folyamatokba. A kamarai szövetség kutatásai azonban azt jelzik, hogy minél tovább fennmarad a jelenlegi helyzet, annál nagyobb valószínűséggel kezd erősödni a költségoldalon jelentkező nyomás.

Januárban 4 százalékos tizenkét havi inflációt mértek a brit gazdaságban; ez megegyezett a decemberi éves ütemmel. Londoni elemzőházak szerint a húszik támadásai okozta szállítási költségemelkedések globális szinten is növelhetik az inflációs nyomást. Bár a konszenzusos elemzői vélemény szerint ennek mértéke várhatóan mérsékelt lesz.

A brit cégek többsége megszenvedi a vörös-tengeri hajózási fennakadásokat

Európa szenvedhet leginkább

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics legfrissebb prognózisában azt valószínűsítette, hogy a fennakadások legalább 2024 közepéig eltartanak. Magasan tartva az Ázsia és Európa közötti tengeri árufuvarozás költségeit. A ház várakozása szerint ennek Európában lesz a legérzékelhetőbb inflációs hatása. Az előrejelzés azt valószínűsíti, hogy a megemelkedett tengeri fuvarozási költségek az idei év második felére várható tetőzés idején 0,3-0,4 százalékponttal gyorsíthatják az európai maginfláció átlagos ütemét.

Borítókép forrása: Shutterstock