2024 június 20

Büntető hadgyakorlatok – Háborúra készül Kína? 

Csütörtökön Kína kétnapos, elmondásuk szerint büntető hadgyakorlatot indított a Tajvan körüli vizeken és légtérben. A héten lépett hivatalba a januári elnökválasztás győztese Laj Csing-te, és a gyakorlatokat ezután kezdte meg Kína. Laj az elnöki beszédében tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta. Kínának ez nem nyerte el a tetszését, és veszélyesnek titulálta az elnök szavait.  Most tehát egy újabb lehetséges konfliktus tartja rettegésben az embereket. Kína már több évtizede szeretné átvenni a kontrolt Tajvan felett, és egy támadás egyre közelebbinek tűnik. Bár a globális politika kiszámíthatatlan, egyes szakértők a legnagyobb esélyt egy támadásra 2025-2027 között látják. Tajvan szeretne felkészülni a legrosszabb forgatókönyvekre is. Milyen következtetéseket vonhatunk le Kína Tajvan körüli katonai gyakorlataiból? 

Választ küldött Tajvan – most dől el az ország sorsa? 

A Tajvan körüli katonai gyakorlatok során bemutatták hogyan venné körül a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a szigetet minden irányból hajókkal és repülőgépekkel. Ez lényegében egy próba volt, amelyben azt szimulálták, hogy Peking hogyan foglalná el a szigetet. Az elmúlt másfél évben felforrósodott a helyzet Kína és Tajvan között. A nagyhatalom pedig egyre közelebb került az invázió elindításához. Kína mindig talál okot arra, hogy újabb és újabb gyakorlatokat indítson. A szigetország körül mozgó vadászgépek folyamatosan gyakorolnak, készülnek valamire. Tajvan tudja, hogy egy kínai invázió során esélye sincs a győzelemre. Éppen ezért a sziget elnöke ismét párbeszédet szorgalmazott a büntető hadgyakorlatok befejezése után. Laj Csing-te elmondta, hogy kész hozzájárulni a kölcsönös megértéshez. Tajvan a régiós stabilitás fenntartására törekszik.  

Nehéz pontosan megmondani, mi történik, de a pekingi bejelentések alapján a mostani gyakorlatok minden eddiginél nagyobb területet fedtek le. A csütörtöki gyakorlatok a sziget körülzárására összpontosítottak, egy teljes körű támadást szimulálva, a csapatok tényleges partraszállása nélkül – közölte egy tajvani katonai szakértő. 

Címlapkép forrása: Shutterstock