2023 december 10

Tesla – elmaradt az eredmény a Wall Street várakozásaitól

A Tesla árbevétele 9 százalékos növekedést követően 23.35 milliárd dollárra nőtt a harmadik negyedévben. Azonban a harmadik negyedéves eredmények alulteljesítették a Wall Street várakozásait.

A Tesla magyar idő szerint este 22 óra után, az amerikai tőzsdezárást követően hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves jelentését. Az elektromos autógyártó bejelentette, hogy az év harmadik negyedévében az előrejelzésektől elmaradva, éves szinten 9 százalékkal nőtt az árbevétele. Ezzel elérte a 23.35 milliárd dollárt. A Tesla nettó nyeresége alaposan megcsappant 2022 azonos időszakához képest. 44 százalékkal húzódott vissza, 1.85 milliárd dolláron alakult. Az EPS 44 százalékkal alacsonyabban alakult, mint tavaly ilyenkor. Az egy részvényre jutó korrigált nyereség 0.53 dollárt tett ki.

A FactSet adatai szerint a Wall Street-i elemzők előzetesen 24.2 milliárd dolláros árbevétellel és részvényenkénti 73 centes korrigált nyereséggel kalkuláltak.

„A fő célkitűzéseink változatlanok voltak 2023 harmadik negyedévében is: az egy járműre jutó költségek csökkentése, a szabad cash flow generálása a szállítási volumenek maximalizálása mellett, valamint az AI és más növekedési projektekbe történő folyamatos beruházások.” – áll a Tesla közleményében.

tesla

A Tesla részvények értéke idén közel duplájára nőtt. A szerdai kereskedési napot ugyan durván 5 százalékos mínuszban zárta az autógyártó. A jelentés publikálását követően azonban több mint 1 százalékos pluszba fordult a papír.

A Tesla még október elején közölte, hogy a harmadik negyedévben 430 488 darab járművet gyártott le és 435 059 darab elektromos autót szállított le újdonsült tulajdonosaikhoz. A gyártási adatok 17.6 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti 365 923 darabot, míg a kiszállítások 26.5 százalékkal nőttek meg a tavalyi 343 830 darabról. A Wall Street arra számított előzetesen, hogy a Tesla a harmadik negyedéves szállítási számai mintegy 462 ezer darab járműről fognak szólni.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: www.shutterstock.com