2024 május 20

Alacsonyabb sebességre kapcsolt az orosz ipar

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júniusban Oroszországban, és a bővülés üteme lassult májushoz képest – adta hírül a távirati iroda.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint tavaly júniushoz képest 10,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés. Elemzők 11,1 százalékos bővülésre számítottak a májusi 12,3 százalékos növekedés után. Szezonális és naptári kiigazítással számolva 1,3 százalékkal nőtt az ipari termelés májushoz képest.

Az idei első hat hónapban az ipari termelés 4,4 százalékkal, a második negyedévben 10,1 százalékkal bővült éves összevetésben. A bányaipari termelés júniusban éves szinten 13,8 százalékra gyorsult a májusi 12,6 százalékról, a hathavi termelés megegyezett az egy évvel korábbival.

A feldolgozóipari kibocsátás növekedése 7,7 százalékra lassult júniusban a májusi 12,1 százalékról. Az idei első hat hónapban 6,4 százalékos növekedést regisztráltak. A közüzemi termelés júniusban 8 százalékkal nőtt tavaly júniussal összevetve, a fél évben pedig 8,6 százalékkal emelkedett.

Elemzők arra számítanak, hogy az idén 4,2 százalékkal nő Oroszország ipari termelése. A megkérdezettek egy hónapja szerényebb, 3,7 százalékos növekedéssel számoltak. A gazdaságfejlesztési minisztérium továbbra is 2,0 százalékos bővülési ütemet vár. Oroszországban tavaly 2,6 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás.