2024 február 29

Ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt a garanciadíjak csökkentése

Ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt és élénkítheti a kereskedelmi partnerbankok hitelnyújtási aktivitását a garanciadíjak hétfőn bejelentett csökkentése. Közölte a KAVOSZ Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A Széchenyi Kártya Program Max+ bővítéséről már döntött a kormány. A garanciadíjcsökkentés pedig tovább mérsékli a vállalkozásokat terhelő hiteldíjat, a KAVOSZ ezért üdvözli a bejelentést. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn jelentette be, hogy összhangban a kormány gazdaságösztönzési céljaival, a vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. lefelezte, a legfontosabb termék esetében pedig nullára csökkenti kezességvállalási díjait. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mint tulajdonosi joggyakorló a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása érdekében arra utasította a Garantiqát, hogy érdemben csökkentse kezességvállalási díjait.

A KAVOSZ közleménye szerint a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ kiemelt stratégia partnere. A Garantiqa kezességvállalása kötelező eleme a legtöbb Széchenyi Kártya konstrukciónak, amely révén még több vállalkozás számára válnak elérhetővé támogatott finanszírozási lehetőségek. A közlemény szerint a Széchenyi Kártya Program Max+ beruházási hitelei körében nulla százalékra mérséklődhet az ügyfél által fizetendő garanciadíj. A folyó- és likviditási hitelek esetében pedig a garanciadíjak a felére csökkennek.

Ösztönözheti a vállalkozói hitelfelvételt a garanciadíjak csökkentése

Hozzátették, hogy a kis- és közepes vállalkozások támogatása, fenntartható fejlődésük ösztönzése nemzetgazdasági érdek. Ennek kiemelt feltétele a hitelezési aktivitás fenntartása, a vállalkozások versenyképessége érdekében biztosítani kell a kedvezményes finanszírozási feltételeket. A Széchenyi Kártya Program keretében tavaly több mint 46 ezer szerződést kötöttek majdnem 1700 milliárd forint összegben. Létrejötte óta több mint 480 ezer ügylet valósult meg 7800 milliárd forint összegben. Jelenleg naponta körülbelül 300 hiteligénylést fogadnak be több mint 11 milliárd forint összegben.

A KAVOSZ fontosnak tartja, hogy a program 2024-ben is változatlan feltételekkel és a legalacsonyabb fix kamatokkal áll a vállalkozók rendelkezésére – olvasható a közleményben.

Borítókép forrása: Shutterstock