2024 május 23

Nőtt a Hankook gumiabroncsgyártó bevétele és eredménye

A Hankook gumiabroncsgyártó harmadik negyedévben elért árbevétele 1,8 százalékkal, üzemi eredménye pedig 106 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Ez derült ki a vállalat távirati irodához eljuttatott közleményéből. A Hankook gumiabroncsgyártó a globális konszolidált pénzügyi eredmények alapján 2340,0 milliárd dél-koreai won (körülbelül 1,64 milliárd euró) árbevételt, valamint 396,3 milliárd dél-koreai won (körülbelül 277,4 millió euró) üzemi eredményt ért el. 2023 harmadik negyedévében. A harmadik negyedévben a cég az elektromos járművekhez (EV) és a szuperautó-márkák első szereléséhez szükséges új gumiabroncsok szállítására irányuló beruházásokra összpontosított. Emellett a Hankook a világ első, speciálisan elektromos járművekhez készült gumiabroncsa, az „iON” 2022. májusi megjelenését követően folyamatosan bővítette az abroncs az értékesítési területét és a termékválasztékát.

Ugyanakkor az elektromos járművekhez készült gumiabroncsok területén szerzett szakértelmének köszönhetően a vállalat a világ vezető elektromos járműversenyének. Az „ABB FIA Formula E világbajnokságnak” (Formula E) az exkluzív ellátója és hivatalos partnere lett – áll a Hankook közleményében. A Hankook körülbelül 250 eredeti felszerelési-ellátási láncon világszerte nagyjából 40 globális autómárkához szállít abroncsokat. Köztük az Audi, a BMW, a Mercedes-Benz, a Porsche és a Tesla számára. A közlemény kiemelte, hogy a továbbra is kihívást jelentő gazdasági körülmények ellenére a Hankook markáns teljesítményt nyújt. Ez olyan tényezőknek köszönhető, mint a stabilizálódó nyersanyagárak. Köztük a szintetikus kaucsuk és a korom. Valamint a tengeri szállítási költségek csökkenése.

A prémium termékek – köztük a nagy átmérőjű gumiabroncsok, a nagy teljesítményű és elektromos járművekhez készült gumiabroncsok – stratégiai árképzése és hatékony kezelése hozzájárult a kiváló eredményekhez vezető összhang megteremtéséhez. A Hankook közlése szerint a személygépjárművekhez és a kisteherautókhoz készült 18 colos vagy nagyobb gumiabroncsok az összes értékesítés 43,4 százalékát tették ki. Ez 2,3 százalékpontos növekedést jelentett a tavalyi év ugyanezen szakaszához képest. A főbb piacok közül Kínában volt a legmagasabb a nagyméretű személygépjárművekhez készült gumiabroncsok eladási aránya (57,3 százalék). Ezt követte Korea (53,6 százalék), Észak-Amerika (51,4 százalék) és Európa (34,3 százalék).

A cé radiál abroncsokat gyárt személygépkocsik, terepjárók, SUV-ok, könnyű tehergépkocsik, teherautók és buszok, valamint a motorsport számára (körversenyekhez/utcai versenyekhez/ralikhoz). A Hankook Tire több mint 160 országba szállítja termékeit, és világszinten hozzávetőlegesen 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat. A Hankook Magyarországot választotta európai gyárának helyszínéül. A 885 millió eurós befektetésből a Dunaújváros melletti Rácalmáson a gyár 2007 júniusában kezdte meg működését. Azóta is folyamatosan fejlődik, bővül.

A cég mintegy 3000 alkalmazottat foglalkoztat, és személygépkocsik, SUV-ok és könnyű tehergépkocsik számára gyárt gumiabroncsokat. A harmadik beruházási ütem 2015 tavaszán fejeződött be, ezzel a magyar gyár éves gyártókapacitása 19 millióra nőtt. A rácalmási gyárban készült termékek az európai piacot szolgálják ki. És megfelelnek a vezető autógyártók előírásainak és igényeinek is – áll a Hankook közleményében.