2024 július 19

Visszaesett spanyol gazdaság teljesítménye

A végleges hivatalos értékelésben a bruttó hazai termék (GDP) negyedéves eredménye némileg kedvezőbb, mint az áprilisbanelőzetesen becsült 0,5 százalékos negyedéves csökkenés.

A hivatal tájékoztatása szerint a január és március közötti időszak gazdasági teljesítményének romlása betudható a
koronavírus-járvány harmadik hullámának, valamint januári rekord mértékű havazásnak, amely átmenetileg megbénította a közlekedést és az áruszállítást az ország egyes részein, köztük a fővárost is magába foglaló madridi autonóm tartományban.

Az INE közleményében kifejtette: negyedéves összevetésben az import 1,3 százalékkal, az export 1,4 százalékkal csökkent – ismertette a távirati iroda.

A háztartások fogyasztása 0,6 százalékkal mérséklődött, az ingatlan- és építőipari beruházások 3,2 százalékkal apadtak, míg a vállalati beruházások megtartották növekedésüket, az emelkedés mértéke 1,5 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

A termelőágazatok közül egyedül a szolgáltatói szektor erősödött 0,3 százalékkal a január és március közötti időszakban, míg például a mezőgazdaság 2,9 százalékkal, az építőipar 4,3 százalékkal gyengült negyedéves viszonylatban.

Éves összehasonlításban a csökkenés mértéke kisebb, mint a tavalyi utolsó negyedévben, amikor a GDP 8,9 százalékkal zuhant.

Folyó áron számolva a spanyol GDP értéke 3 százalékkal csökkent éves szinten, és 288,2 milliárd eurón állt az idei első
negyedévben, 1,7 milliárd euróval elmaradva az előző negyedévtől.

A spanyol kormány a negatív első negyedéves eredmény ellenére erre az évre 6,5 százalékos teljesítménynövekedéssel számol a tavalyi 11 százalékos zuhanás után.

A spanyol központi bank (Banco de Espana) június közepén a korábban jelzett 6 százalékról 6,2 százalékra javította a
dél-európai ország idei várható gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését.

A jegybank szerint a javuló járványügyi helyzet, az oltási kampány haladása és a korlátozó intézkedések csökkenése, valamint az Európai Unió helyreállítási alapjából származó, hamarosan megérkező források mind hozzájárulnak az eddig vártnál kedvezőbb eredményhez.

Az Európai Bizottság 5,9 százalékos és 6,8 százalékos bővüléssel számolt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 6,4 előrejelzést
közölt 2021-re.