2024 május 30

Kilencezer ember elbocsátását tervezik 2030-ig

 

A kormányfő a kabinet csütörtöki ülése után nyilatkozott,ismertetve az elfogadott jogszabályokat. Elmondta, hogy a kabinetelfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely 9 ezer személyelbocsátásával számol, biztosítva számukra a végkielégítést.

A romániai energiaügyi minisztérium már korábban társadalmi vitára bocsátotta a rendeletet, amely szerint több mint 9 ezer dolgozót bocsátanak el, ebből 6484-et az Oltenia hőerőműtől, 2239-et a Hunedoara hőerőműtől, további 282-őt az Országos Urán Társaságtól.

Románia az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségek értelmében 2030-ig, illetve 2050-ig meg kell tisztítsa
energiatermelését a karbonsemlegesség céljából.

A bukaresti kabinet azért döntött nagyszabású elbocsátásokról a két energiavállalatnál, mert ezek főleg Zsil-völgyi fekete- ésbarnaszénnel működnek. Ezeknek a vállalatoknak leginkább a bányáikat kell bezárniuk, így az elbocsátások többnyire bányászokat érintenek.

Az Oltenia hőerőmű főleg a dél-romániai Craiova várost látja el távhővel, emellett a Románia által használt villamosenergia 20 százalékát állítja elő, a Hunedoara hőerőmű a 2 százalékát. Az utóbbi vállalat csődeljárás alatt áll 2019 óta. A román villamosenergia-hálózat szempontjából főleg az Oltenia hőerőmű bír stratégiai fontossággal. Ott környezetkímélő kapacitások üzembe helyezését tervezik, ugyanis Románia nem tudja teljesen kiiktatni ezt az energiatermelő egységét.