2024 április 17

Markánsan javult a globális üzleti szektor hangulata

A ház 143 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A felmérésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

Az Oxford Economics szerdai beszámolója szerint a válaszadók 53 százaléka valamelyest, további 16 százalékuk sokkal kedvezőbben ítéli meg a következő két év világgazdasági növekedési kilátásait,
mint korábban.

A felmérésbe bevont vállalatok 47 százaléka arra is számít, hogy üzleti aktivitása az idei harmadik negyedévig visszatér a koronavírus-járvány előtti szintre.

Ez az áprilisban elvégzett legutóbbi globális felmérés eredményéhez képest 4 százalékpontos, az év eleji szinthez mérve 7 százalékpontos emelkedés.

A vizsgálat résztvevőinek 35 százaléka lefelé ható kockázatokat lát az Oxford Economics saját idei világgazdasági növekedési előrejelzésére, amely alapesetben a globális hazai össztermék (GDP) 6,4 százalékos bővülését valószínűsíti 2021 egészére.

A tanulmány hangsúlyozza, hogy a lefelé ható kockázatokat érzékelő üzleti vállalkozások aránya most a legalacsonyabb azóta, hogy az Oxford Economics 2017-ben elkezdte a hasonló globális felmérésre rendszeres összeállítását.

Az előző, áprilisban készült vizsgálat résztvevőinek 48 százaléka számolt be arról, hogy lefelé mutató kockázatokat lát az Oxford Economics globális növekedési előrejelzésére – ismertette a távirati iroda.

A mostani felmérés résztvevőinek mindössze egy százaléka érzékel erőteljesen lefelé ható kockázatokat a cég prognózisára; az eggyel korábbi vizsgálatba bevont vállalatok között még 4 százalék volt az ennyire borúlátók aránya.

A megkérdezett üzleti vállalkozások által az idei évre várt globális növekedési ütem középértéke jelenleg 5 százalék.

Az Oxford Economics hangsúlyozza, hogy a növekedési várakozások ütemének középértéke december óta 1,7 százalékponttal emelkedett.

Távolabbra tekintve az előrejelzések stabilizálódása érzékelhető: 2022-re a mostani felmérésben részes vállalatok 3,9
százalékos világgazdasági szintű GDP-növekedést várnak, és ez a középérték hónapok óta nem sokat változott – áll az Oxford Economics szerdai tanulmányában.

A cég saját alapeseti előrejelzése 4,6 százalékos globális növekedést valószínűsít jövőre.

A növekedési pálya várható formájának megítélésében is jóval derűlátóbbá váltak a felmérésbe bevont vállalatok.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a V alakú, vagyis a korábbi zuhanás után éles szögben, tartósan és meredeken felfelé induló növekedésre 31 százaléknyian számítanak; ez 18 százalékpontos emelkedés az előző, áprilisban elvégzett vizsgálat eredményéhez képest.

A kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú növekedési pálya kialakulásától az áprilisban mért 11 százalék után most a válaszadók alig 5 százaléka tart.

Az L alakú, vagyis meredek visszaesés után hosszabb ideig tartó, alacsony szintű stagnálást mutató pályától tartó üzleti vállalkozások aránya az áprilisi 13 százalékról 10 százalékra csökkent.

A befejezetlen V vagy négyzetgyökjel alakú ívet – vagyis a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló, de utána a járvány előttinél alacsonyabb szintre beálló növekedési pályát – a válaszadók 32 százaléka valószínűsíti a korábbi felmérésben kimutatott 30 százalék után.